Referat - Viata la tara - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
425
Etichete
viata, tara, analiza
Descarcari
246
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Viata la tara - analiza

Romanul este o scriere epica in proza , cu actiune complexa , de mare intindere , desfasurata pe mai multe planuri , cu personaje numeroase si cu o intriga complicata . Romanul are o structura narativa ampla , organizata pe mai multe planuri paralele sau intersectate , in care se prezinta un numar mare de personaje , cu pondere diferita in structura epica (personaje principale , secundare , episodice etc.)
Liviu Rebreanu este creatorul romanului romanesc modern deoarece scrie primul roman obiectiv din literature romana , “Ion” si primul roman de analiza psihologica din proza romaneasca , “Padurea spanzuratilor” . Este un scriitor modernist , ce se opunea traditionalismului , care a participat la gruparea condusa de Eugen Lovinescu si concretizata prin cenaclul si revista “Sburatorul”.
Înainte de “Ion” , romanul românesc înregistrase câteva momente insemnate , datorita lui Nicolae Filimon cu “Ciocoii vechi si noi” , lui Slavici cu “Mara” , lui Duiliu Zamfirescu cu “Viata la tara” si “Tanase Scatiu” , iar dintre scriitorii generatiei lui Rebreanu se manifestasera cu succes în roman Agârbiceanu prin “Arhanghelii” si Gala Galaction prin “Roxana”.
Dintre toti acestia , cel mai apropiat de Rebreanu , prin structura sufleteasca , prin anume laturi ale formatiei , inclusiv mediul prim de viata , prin felul de a privi în existenta si modalitatea preferata de expresie artistica este Ioan Slavici . Acesta zugravise în nuvelele si romanele lui aspecte sociale semnificative din viata satului transilvanean , precum si figuri omenesti viguroase turmentate de pasiuni violente , însetate de avere , pastrând în genere fata de ele o atitudine neutra , lasându-le sa se miste liber în fictiunea literara . Sunt atribute care , cu un suflu epic mai cuprinzator prin aria observatiei sociale si mai profund prin forta de observare a sufletului omenesc , cu simt clasic al compozitiei si obiectivitate a relatarii , purificat deplin de tendinte moralizatoare , se vor r


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org