Referat - Virtuti morale

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
462
Etichete
virtuti, morale
Descarcari
267
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Virtuti morale



Proza lui Slavici contureaza o fresca a moravurilor si a comportamentului specifice locuitorilor din Ardeal, o lume în care triumfa binele si adevarul, cinstea si dreptatea, norme etice pe care omul trebuie sa le respecte. Slavici, fiind un autor moralist, un fin psiholog si un creator de psihologii, aplica în opera sa notiunea fundamentala de omenie si virtuti morale precum: sinceritatea, demnitatea, buna-credinta, cinstea si iubirea de adevar.
Întreaga creatie a lui Slavici este o pledoarie pentru echilibrul moral, pentru chibzuinta si întelepciune, pentru fericire prin iubirea de oameni si pastrarea masurii în toate, iar orice abatere de la aceste principii este grav pedepsita de autor.
„Mara” este cel mai reusit roman al lui Slavici si unul dintre cele mai bune romane românesti. Romanul, aparut în 1906, reprezinta cea mai valoroasa creatie epica de mare întindere, fiind cel mai bun roman al nostru, înainte de Ion „pentru epoca în care a aparut, Mara trebuia sa însemne un eveniment, si astazi, privind înapoi, romanul acesta apare ca un pas mare în istoria geniului” (G. Calinescu – Istoria Literaturii Române de la origini pâna în prezent).
El zugraveste veridic o lume, cu moravurile ei specifice asezate la interferenta satului cu orasul, într-un sat ardelenesc, Radna, lânga Lipova si aproape de Arad, actiunea cartii fiind plasata la sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea.
„Mara” este un roman realist social cu valoare etnografica si în acelasi timp, o extraordinara carte de dragoste „însusirea esentiala a lui Slavici este însa de analiza dragostea, de a fi un poet si un critic al eroticii rurale dintr-o provincie cu oameni mai propasiti sufleteste (…) jumatate din roman noteaza încet, rabdator, aprinderea, propagarea si izbucnirea iubirii la o fata constienta prin frumusete de farmecele ei” (G. Calinescu – Istoria Literaturii Române …).
Semnificatia titlului este sugestiva, deoarece aceasta creatie este, mai întâi


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org