Referat - Formele inhibitiei

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
344
Etichete
formele, inhibitiei
Descarcari
258
Nota
0 / 10 - 0 voturi

FORMELE INHIBITIEI

Inhibitia este aceea stare a neuronului care implica trecerea influxului nervors prin el.
Inhibitia se poate prezenta sub mai multe forme, care pot fi grupate in doua categorii:inhibitie externa si inhibitie interna.
Inhibitia externa
Inhibitia externa a mai fost numita de Pavlov “Inhibitie neconditionata” sau “Inhibitie innascuta” . Aceasta apare sub actiunea unui excitant extern ,fara sa se efectueze nici o pregatire prealabila, de aceea a numit-o neconditionata (pasiva);se manifesta din momentul nasterii, din care cauza a numit-o innascuta.
Inhibitia neconditionata poate fi de doua feluri: inhibitie supraliminala si inhibitie prin inductie negativa.
Inhibitia supraliminala sau de protectie este inhibitia care se produce atunci cand excitantul conditional atinge o intensitate prea mare .Este stiut ca exista o anumita proportionalitate intre intensitatea excitantului conditional si intensitatea refluxului conditionat, pe care il determina. Dar, daca intensitatea excitantului trece de o anumita valoare, refluxul incepe sa scada si chiar inceteaza total. Inhibitia supraliminala apare datorita faptului ca neuronii au o anumita putere functionala pe care, daca o depasim, prin cresterea excitantului , ei intra in inhibitie.Aceasta este un mijloc de aparare a celulei nervoase fata de actiunile prea puternice ale mediului. Trebuie retinut ca intensitatea excitantului care provoaca inhibitia supraliminala variaza cu starea fiziologica a celulei si , in unele cazuri, chiar valori normale ale excitantului devin supraliminale.
Inhibitia prin inductie negativa. Prin inductie, in activitatea sistemului nervos, se intelege producerea uneia din cele doua stari functionale- excitatie si inhibitie-prin actiunea celeilalte(inductie reciproca).Prin inductie negativa intelegem producerea unei inhibitii, prin actiunea unei excitatii supraadaugate .Asa, de exemplu, daca am format un reflex conditionat salivar pentru un sunet si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org