Referat - Formele alotropice II

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
348
Etichete
formele, alotropice
Descarcari
237
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Formele alotropice



CARBONUL (C) este foarte raspândit în natura, în toate combinatiile organice vegetale si animale, în carbonatii anorganici, în aer (CO2), în carbunii de pamânt, în petrol ca hidrocarburi, etc; în stare pura ca diamant si grafit. Are nr.at. 6 si greutatea atomica 12,1. În Sistemul Periodic al Elementelor se afla în grupa a IV a principala, perioada a doua.
Carbonul cristalizeaza în doua forme alotropice bine caracterizate, mult deosebite una de alta, DIAMANTUL si GRAFITUL. În afara de acestea exista numeroase forme de CARBUNE NEGRU.
(Alotropia este proprietatea unor elemente de a exista în mai multe modificatii, care se deosebesc prin numãrul atomilor din molecula sau prin forma lor de cristalizare.)

DIAMANTUL este o varietate cristalina de carbon pur, format la mari adancimi in scoarta pamantului, in conditii de temperatura si de presiuni inalte. El se gaseste incastrat intr-o roca numita kimberlet. Cele mai importante zacaminte sunt în Zair, în sudul Africii, în Siberia, Brazilia India etc. Se intalneste rar in unii meteoriti si frecvent in depozite aluvionare.
Cronologic, primele diamante naturale gasite si prelucrate au fost semnalate in India de Sud. Ele au fost încrustate într-o statuie de bronz care în prezent este pastrata la British Museum din Londra. Vechimea acestei statuiete a fost multa vreme considerata ca fiind circa 2800 ani, aceasta datare bazându-se pe urmatoarele argumente bronzul a fost considerat ca provenind din perioada 800 î.e.n. În pupilele ochilor statuietei sunt încastrate doua mici diamante diferite care ar semnifica viata si spiritul.
Din pacate, amândoua acesta ipoteze au fos infirmate ulterior deoarece bronzul a fost redatat, provenind din intervalul 100 î.e.n.-100 e.n. Diamantele din ochii statuietei erau fatetate. Fatetarea este un procedeu ce nu a fost folosit înainte de anul 1300, primele diamante cu fatete provenind din nordul Italiei.
Aceste contraagumnte pun sub semnul întrebarii data de 800 î.e.n. Lenze


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org