Referat - Formele alotropice

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
435
Etichete
formele, alotropice
Descarcari
274
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Formele alotropice



Carbonul are simbolul C, numarul atomic Z= 6, masa atomica A= 12,011, valenta IV.
In natura,carbonul se gaseste atat liber,cat si sub forma de combinatii.In stare libera,carbonul se gaseste sub trei forme alotropice: diamantul, grafitul si asa numitul carbon amofr care se gaseste in carbunii de pamant.

Diamantul.
In stare pura, diamantul este o substanta cristalizata in sistemul cubic( in centrul unui tetraedru regulat se gaseste un atom de carbon inconjurat la distante egale de alti patru atomi de carbon, situati in varfurile tetraedului). Este incolor, transparent, cu densitatea 3,51 g/cm cub si duritatea 10 (cea mai mare), este rau conducator de caldura si electricitate si este transparent pentru razele X, aceasta servind ca mijloc de identificare. Avand un indice de refractie foarte mare, disperseaza puternic razele de lumina ce-l strabat producand jocurile de lumina caracteristice diamantului.
Diamantul nu este atacat de acizi si nici de baze. Incalzit la peste 200 grade celsius in oxigen curat arde trecand in bioxid de carbon si la 1.000 grade celsius, in lipsa aerului se transforma in grafit.
Diamantul, afara de varietatea incolora, mai poate fi colorat in albastru,galben si in negru. Diamantul impur,de culoare neagra, cu numele de carbonado, este intrebuintat la confectionarea varfurilor de burghie pentru perforarea stancilor dure, la gaurirea otelului si a fontei, la taiatul sticlei etc.
Varietatile curente de diamant se intrebuinteaza la confectionarea bijuteriilor. In acest scop, diamantele sunt taiate si slefuite sub forma de briliante si rozete, dupa anumite reguli. Masa diamantelor se exprima in carate, un carat reprezinta 0,205 g.
Diamantul se gaseste raspandit in sudul Africii in India,Brazilia,Siberia etc.

Grafitul.
Grafitul este mai raspandit decat diamantul.
Zacaminte importante de grafit se gasesc in Ceylon, Madagascar, Siberia Orientala, Coreea, Austria etc.
Grafitul se deosebe


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org