Referat - Ingrijirea Dintilor

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1196
Etichete
ingrijirea, dintilor
Descarcari
596
Nota
9 / 10 - 1 vot

INGRIJIREA DINTILOR
Daca dorim ca dintii nostri sa reziste cat timp avem nevoie de ei ,trebuie sa facem tot posibilul pentru a evita cariile si afectiunile gingiilor.Ingrijirea corecta a dintiolor presupune o buna igienadentara si vizite regulate la dentist.
Stomatologia moderna face minuni cu dintii nostri cu ajutorul plmbelor ,coroanelor ,puntilor ,dintilor falsi ,ale aparatelor pentru indepartarea dintilor si a multor altor metode.Dar inainte de toate , dintii sunt responsabilitatea fiecaruia dintre noi.Daca dorim sa avem dinti sanatosi ,curati si frumosi, sa fim scutiti de dureri sau de afectiuni ale gingiilor sau alte probleme deacest gen,totlu depinde de noi .Pentru a face toate acestea eficient,trebuie sa intelegem structura dintilor si modul lor de crestere.Ca intotdeauna,prevenirea este preferabila (si mai putin costisitoare si dureroasa) vindecarii.
STRUCTURA DINTELUI
De-a lungul vietii,oamenii au doua randuri de dinti.Prima dentitie cuprinde 20 de dinti ,,de lapte’’ ,sau temporari-ei cad la varsta de 5-6 ani.Acestia sunt inlocuiti de 32 de dinti permanenti.Unor persoane nu le cresc toti dintii.La unele, cele patru masele de minte situate in spatele celorlalte-cate una pe fiecare parte a maxilarului de sus si cate una pe fiecare parte a maxilarului de jos -pot sa nu apara niciodata (cresc deasupra gingiei).
Fiecare dinte are doua parti principale .Una este coroana,aflata la suprafata gingiei.Cealalta este radacina. In functie de tipul dintelui si pozitia acestuia in cavitatea bucala,un singur dinte poate avea de la una la trei radacini.Acestea sunt infite in osul maxilarului.
Fiecare dinte are o cavitate in care se afla pulpa acestuia.Vasele de sange si nervii din aceasta cavitate sunt legate de vasele de sange si nervi din osul maxilarului prin intermediului unui canal ingust al radacinii.Gingiile sunt formate dintr-un tesut epitelial,care este strans legat prin fibre de osul maxilarului,formand un strat protector la baza fiecarui dinte.Acesta impiedica raspandirea infectiei din cavitatea bucala in interiorul oaselor maxilarului, prin cavitatile dentare.
DETERIORAREA DINTILOR
Dintii neingrijiti se acopera cu un strat de substanta lipicioasa, formata dintr-un amestec de resturi dr mancare,saliva si germeni ,cum ar fi bacteriile.Acesta poarta numele de tartru.
Bacteriile din tartru se hranesc si se inmultesc cu zaharurile din alimente.In urma acestor procese,bacteriile elibereaza acid .Smaltul este foarte rezistent,insa sensibil la atacul substantelor chimice.Acidul distruge smaltul,apoi dentina, pana cand patrunde in pulpa dintelui.Acest proces duce la carii, iar daca pulpa dintelui este atinsa si nervii senzitivi ai acesteia se inflameaza,apare durerea.
Deteriorarea dintilor incepe de obicei in portiunile cele mai vulnerabile ale smaltului,fie intre dinti, unde tartrul este greu de indepartat,fie in partea interioara a fisurilor (mici crapaturi) din coroane.
Daca procesul de deteriorare continua, atacurile substantelor chimice si ale germenilor avanseaza ,prin pulpa dintelui si prin canalul radacinii,in osul maxilarului .Inflamatia care va urma,insotita de puroi si presiuni asupra osului,poarta numele de abces dentar.
PERIEREA SI CURATAREA DINTILOR
Exista mai multe metode de prevenire a carilor .Una este inlaturarea tartrului ,germenilor acidului si resturileor de mancare,prin perierea dintilor.Acestea este unul dintre cele mai importante aspecte ale igenei orale ,care este vitala pentru ingrijirea corecta a dintilor.
De ani de zile ,medicii stomatologi se contrazic cu privire la modul corect de periere a dintilor.In general ,periuta de dinti ar trebui sa indeparteze tartrul si resturile de mancare,de lagingie la parteasuperioara a dintilor,pentru ca acestea sa nu fie blocate intre gingii si dinti.Se recomanda si omiscare circulara aperiutei.Acestea trebuie sa curete toata suprafata dintilor inclusiv portiunile greu de atins dintre dintii alaturati.Se recomanda folosirea unei paste de dinti de calitate .Este ideal ca dintii sa fie periati dupa masa .Cele mai importante perieri se fac dimineata la prima ora si seara, inainte de culcare,aceasta actiune durand cel putin doua ,trei minute ,urmata eventual de clatire cu apa de gura .
Ata dentara este un fir ceruit care se tine intre degete si se strecoara intre dinti si pe suprafata acestora pentru a indeparta tartrul, resturile de mancare si alte impuritati . Curatarea insotita de perierea dintilor este benefica ,dar efectuata incorect face mai mult rau decat bine.La fel se intampla si cu scobitorile dentare.Este bine sa cerem sfatul medicului stomatolog asupra folosirii periutei,atei dentare si scobitorilor.
Dentistul ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org