Referat - Sistemul nervos

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
439
Etichete
sistemul, nervos
Descarcari
298
Nota
0 / 10 - 0 voturi



SISTEMUL NERVOS



Sistemul nervos ne controleaza activitatea de la o miscare la alta, totul, fara exceptie. Sistemul nervos este cea mai complexa si cea mai iportanta retea de control si de distributie a informatiilor. Fara sistem nervos nu exista auz si vedere. Nu este durere si bucurie, dar nu sunt nici miscari coordonate, ar fi de neinchipuit reglarea unor functii fiziologice ca digestia sau respiratia fara sa mai vorbim despre importanta memoriei si a luarii de decizii, despre sentimente, afectivitate, gandire si vorbire.

Sistemul nervos central

La originea sistemului nervos central se afla prima foita embrionara: ectodermul din care, prin procesele proliferative si segmentative vor lua nastere o serie de formatiuni ca: placa neurala; santul neural limitat de crestele neurale, procese finalizate prin realizarea tubului neural, care se separa de ectoderm si se dispune axial in masa embrionara.
Maduva spinarii:
Este situata in canalul vertebral si corespunde in general segmentatiei corpului. Se intinde de la gaura occipitala, pana in regiunea lombara, unde se efileaza realizand conul medular, prenlugit cu firul terminal. In regiunea cervico-toracica si lombo sacrala, maduva prezinta doua dilatatii fusiforme, numite intumescente – cervicala si lombara – loc de emergenta pentru nervii plexurilor brahial si lombo-sacral.
Datorita faptului ca rahisul creste mai repede decat maduva, nervii desprinsi din regiunea terminala medulara au o directie tot mai oblica si caudala, formand coada de cal. Maduva prezinta o fata dorsala, una ventrala si doua margini. Fata dorsala este strabatuta longitudinal de santul medial dorsal, lateral de care se afla santurile colaterale dorsale, locul de emergenta a radacinilor dorsale ale nervilor spinali. Fata ventrala prezinta fisura mediana ventrala si doua santuri colaterale ventrale, locuri de emergenta pentru radacinile ventrale ale nervilor spinali.
Substanta cenusie are aspectu literei “H” prezentand pe sectiune doua prelungiri


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org