Referat - Emily Bronte Autorul Si Opera Sa

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1628
Etichete
emily, bronte, autorul, opera
Descarcari
619
Nota
9 / 10 - 1 vot


Emily Bronte
(1818-1848)
Autorul si opera sa
De origine irlandeza , devenind preot , tatal surorilor Bronte se stabileste intr-o regiune izolata , o landa mlastinoasa , Haworth . Dintre copiii lui , cinci fete si un baiat , majoritatea au murit de tuberculoza .
Nascuta in 1818 , la Hromton , Yorkshire , Emily , cea mai singuratica dintre surori , era fericita sa traiasca in apropierea landei , sursa de putere dar si de pasiuni marcand un adanc atasament romantica fata de natura .
Singuratatea si izolarea surorilor Bronte (crescute dupa moartea prematura a mamei de o matusa ursuza si artagoasa ) a determinat o acuta necesitate de confesiune e unor experiente personale , ganduri intime , temeri , senzatii . Charlotte si Anne au scris romane . Celebru este astazi Jane Eyre (1847) al celei dintai.
Emily Bronte a scris poeme si a publicat , impreuna cu surorile sale , in 1946 , volumul Poezii , sub pseudonimele Currer , Eliss si Acton Bell (Charlotte , Emily si Anne Bronte) . La rascruce de vanturi , publicat in 1847 , este singurul ei roman , din care la aparitie s-au vandut doar doua exemplare . Astazi cartea este tradusa in zeci de limbi si tiparita in editii de masa .
Scriitoarea moare in 1848 , la 19 decembrie , la Haworth , rapusa de tuberculoza .
Rezumat
Interesul central al romanului îl constitue conflictul general de dragostea neîmplinita dintre Heathcliff si Chaterine , sursa a tragediei .
La rascruce de vanturi este romanul a doua familii , Earnshaw si Linton , fiecare avand doi copii – Chaterine si Hindley , respectiv Isabella si Edgar Linton . Cei din familia Earnshaw sun fermieri , traiesc pe dealuri , resedinta lor , Wuthering Heighs , fiind expusa vanturilor puternice . Traind in mijlocul naturii salbatice , ei sunt in armonie cu ritmul vietii . Familia Linton traieste in vale , resedinta lor – Thrushcross Grange – e izolata , înconjurata cu gard , simbolizând închiderea , limitarea ; traiesc in confort si se bucura de placerile vietii .
Subiectul cartii este centrat pe destinul a doua triunghiuri amoroase : Catherine Earnshaw , Heathliff si Edgar Linton ; Cathy , fiul lui Heathliff si Hareton . Al doilea triunghi este o repetare a primului , dar protagonistii lui nu sunt atât de pasionati si de violenti ca predecesorii lor .
Prin domnul Lockwood si Nelly Dean , ``filtrele`` narative ale autoarei , povestea stranie de dragoste , ura si razbunare a lui Heathcliff capata realitate. Domnul Lockwood , aflat in cautarea unui refugiu pasnic , vine sa închirieze resedinta de la Thrushcross Grange . Dorind sa ia contact cu proprietarul casei , domnul Lockwood , gentleman conventional si politicos , se duce la Wuthering Heighs si intalneste acolo o familie stranie . Interiorul casei , de o meschinarie solida , adaposteste fiinte ale caror relatii sunt bizare si neclare . Salbaticiti si invrajbiti intre ei , locatarii aceste case sunt ostili fata de Lockwood , pe care îl trateaza cu indiferenta , aproape brutal . O furtuna izbucnita aproape pe neasteptate îl sileste pe domnul Lockwood sa primesca ospitalitatea nedorita a familiei si , si dupa o noapte de groaza si cosmar , se întoarce in noua resedinta , Thrushcross . bolnav , stupefiat si îngrozit . In timpul bolii lui , Nelly Dean , îngrijitoarea sa , ii spune povestea celor de la Wuthering Heights .
Intorcadu-se de la oras intr-o zi , domnul Earnshaw aduce un mic vagabond , un baietel cu pielea si ochii negri , vorbind o limba neinteleasa . pe care intentioneaza sa-l creasca laolalta cu copiii sai , Hindley si Catherine. Fiindca nu are nume , copiii il botezeaza simbolic Heathcliff (colt de plai înalt).
Dupa moartea parintiilor , Hindley , care fusese trimis la studii , se întoarce la Wuthering Heights casatorit , in postura unui stapân tiranic . Primele masuri le ia împotriva lui Heathcliff , pe care îl alunga printre servitorii de la bucatarie , punându-l la o munca de randas . Proportional cu tiranitatea lui Hindley cresc iubirea si solidaritatea dintre Catherine si Heathcliff . Când scapa de sub supraveghere , ei ratacesc fericiti pe plaiuri , ca doi rebeli revoltati împotriva unei restrictii fara sens . In pelegrinarile lor , copiii ajung la resedinta familiei Linton . Confortul , civilizatia si bunele maniere exercita un adevarat miraj asupra lui Catherine , care se întoarce la Wuthering Heights complet transformata . Ea traiste pe doua planuri : planul identitatii spirituale cu Heathcliff , de care o leaga trecutul si firea patimasa si planul vanitatii feminine si al pers...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org