Referat - Opera Scriitorului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2084
Etichete
opera, scriitorului
Descarcari
557
Nota
9 / 10 - 1 vot

Dimitrie Cantemir
Consideratii preliminare:
Cel mai mare reprezentant al umanismului românesc. A avut o formatie enciclopedica cu preocupari în diferite domenii: istoria, filozofia, literatura, matematica, limbi orientale, muzica. Ca om al renasterii, Dimitrie Cantemir si-a desfasurat activitatea într-o epoca a înfloririi a culturii române. A fost o personalitate multilaterala, care a realizat prima sinteza a culturii nationale, pregatind aparitia iluminismului. Marea majoritate a operelor sale se bazeaza pe o vasta documentatie, folosind izvoare straine în limbile germana, franceza, rusa, polona, turca. Multe lucrari au fost elaborate initial în limba latina.
Referindu-se la locul si importanta lui Dimitrie Cantemir în cultura româneasca, George Calinescu afirma: Cantemir este un Lorenzo Medici al nostru, Zoe D.Busulenga: Cantemir a fixat un tip de intelectual plurivalent. Nota originala pe care o aduce Cantemir în epoca sa este cutezenta intelectuala.
Ca domnitor, în scurta sa domnie Cantemir a dovedit vederi progresiste. A înlaturat vechile functii boieresti; i-a scutit pe tarani de o parte a din dari; a obligat manastirile sa plateasca dari; a urmarit formarea unui stat centralizat ,care sa limiteze puterea marilor boieri; a realizat a alianta antiotomana cu Petru I., tarul Rusiei. Pentru meritele sale stiintifice si literare, Dimitrie Cantemir a fost ales mebru al Academiei din Berlin.
Oprea lui Dimitrie Cantemir:
1. Opera filozofica: Logica, Metafizica, Imaginea stiintei sacre, Despre constiinta, Diavolul sau gâlceava înteleptului cu lumea sau giudetul sufletului cu trupul. Ultima este prima lucrare filozofica româneasca. În aceasta lucrare întâlnim disputele medievale despre timp, suflet, natura, constiinta. Dimitrie Cantemir sugereaza superioritatea omului asupra celorlalte vietuitoare; face din om un stapân al lumii; sustine superioritatea a vietii spirituale asupra conditiei biologice a omului; încearca sa defineasca concepte filozofice si sa alcatuiasca o terminologie filozofica.
2. Opera istorica: Cresterea si descresterea curtii otomane, Hronicul vechimii romano-moldo-latine, Viata lui Constantin Cantemir, Evenimentele Cantacuzinilor si ale Brâncovenilor. În Cresterea si descresterea curtii otomane Dimitrie Cantemir face istoria imperiului otoman si analizeaza cauzele care aduc la destramarea sa; insista asupra posibilitatilor poporului asuprite de asi cuceri libertatea. Lucrarea a fost tradusa si publicata în engleza, franceza, germana si prin ea cultura româna intra în circuitul culturii universale.
Hronicul vechimii romano-moldo-latine a fost scrisa în 1714-1715 la cererea Academiei din Berlin. Hronicul este opera unui istoric modern. Pentru scrierea acestei lucrari Dimitrie Cantemir a consultat peste 150 de izvoare române si straine în limbile latina, greaca, polona si rusa.
Dimitrie Cantemir greseste când absoluteaza contributia romanilor la formarea poporului român. Dimitrie Cantemir sustine originea romanica a tuturor românilor, folosind ca argumente numele tarii si limba româna: Romanii sunt mosii si stramosii nostri, a moldovenilor si a tuturor oriunde se afla a românilor, precum si singur numele de mosie ne arata si limba cea parinteasca un nebiruit martor ne este.
Cantemir arata ca suntem urmasii unui popor, care a creat o civilizatie si o cultura clasica. Cantemir nu izoleaza istoria românilor de istoria altor popoare, ci o integrare în istoria universala. Spre deosebire de cronicarii, care au scris numai despre moldoveni, Cantemir scrie despre toti românii macedoneni în Descrierea Moldovei. A fost scrisa din cererea Academiei din Berlin; a fost scrisa initial în latina, apoi tradusa în româna; este prima lucrare stiintifica româneasca în care autorul încearca sa defineasca individualitatea poporului român printre celelalte popoare, individualitatea istorica materiala si spirituala; este o monografie care prezinta complex si complet Moldova de la începutul secolului al XVII-lea. Lucrarea are în primul rând un înteles stiintific, pentru ca ne da informatii pretioase despre organizarea sociala, politica, culturala a Moldovei, istoria, geografia, etnografia si economia ei. Lucrarea are un înteles literar pentru ca ea cuprinde elemente de exprimare artistica: epitete, comparatii, descrieri, portrete.
Descrierea Moldovei are trei parti : partea geografica, partea politica si partea culturala.
1. Partea geografica
Cuprinde informatii despre numele Moldovei, hotarele vecini, legenda despre al doilea descalecat a lui Dragos voda; asezarea geografica; formele de relief, muntii, dealurile, câmpiile roditoare, livezile apele, viile de la Cotnari ,bogatiile subsolului: aur, fier si sare, petrol; fauna bogata si variata; tinuturile si târgurile; culturile de grâu, ovâz; padurile întinse.
Cantemir se opreste mai mult asupra Ceahlaului, oferindu-ne o d...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org