Referat - Influenta tutunului asupra sanatatii

Categorie
Referate Anatomie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
415
Etichete
influenta, tutunului, asupra, sanatatii
Descarcari
330
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cazul I
Bill era un barbat amabil, intelegent si puternic. El îsi iubea familia. Însa în tinerete s-a apucat de fumat. Mai tîrziu a urît acest obicei. Chiar în timp ce tragea dintr-o tigara, el îi sfatuia cu sinceritate pe fii lui sa nu fumeze, spunîndu-le cît de neîntelept este sa fumezi. De multe ori a mototolit un pachet de tigari în mîinele sale puternice si l-a aruncat pe jos în camera, jurînd ca nu mai fumeaza niciodata. Însa nu peste mult timp el se apuca din nou de fumat – mai întîi fuma pe ascuns, iar apoi de fata cu toti.
Bill a murit de cancer în urma cu 19 ani, dupa luni de suferinte îngrozitoare. Daca n-ar fi fumat, poate ca si azi ar fi fost în viata. Sotia sa ar fi avut înca sot, iar fii sai, un tata.
Cazul II
Ira, în vîrsta de 53 de ani(1997), sufera de emfizem, ca urmare a aproape patruzeci de ani de fumat. Pentru tratament, el are nevoie de o rezerva considerabila de oxigen lichid, care costa aproximativ 400 de dolari pe luna(1997). În 1994, noua zile de spitalizare l-au costat 18000 de dolari, ceea ce a ridicat cheltuielile pe care le-a facut Ira pentru îngrijirea sanatatii la suma de peste 20000 de dolari. Si totusi, Ira nu crede ca e neaparat necesar sa se lase de fumat. „Pur si simplu am o dorinta irezestibila sa fac lucrul acesta”, marturiseste el.
Cazul lui Bill si a lui Ira nu este unic. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), bolile cauzate de tutun ucid anual aproximativ 4 milioane de oameni, adica unul la fiecare 8 secunde. Consumul de tutun este principala cauza evitabila a bolilor din întreaga lume. Daca actuala tendinta se mentine în urmatorii 20 de ani, principala cauza a mortii si a infirmitatilor din lume va fi fumatul.
Fumatul ucide. Cu toate acestea, peste tot exista persoane care fumeaza. În întreaga lume exista cel putin 1,1 miliarde de fumatori, precizeaza OMS. Aceasta înseamna aproximativ o treime din adultii lumii(2000).
În ultimii ani, numeroase tari au impus anumite restrictii în privinta tutunului, printre care s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org