Referat - Sistem nervos central

Categorie
Referate Anatomie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
382
Etichete
sistem, nervos, central
Descarcari
301
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sistemul nervos central


Locomotia, senzatia, gîndirea, vorbirea si sentimentele se bazeaza pe structurile complexe ale celulelor nervoase ce formeaza sistemul nervos central (SNC), care pote fi afectat de o varietate de disfunctii si boli.

Identificarea sursei problemei în sistemul nervos este dificila pentru ca bolile si lezarile nervilor într-o parte a sistemului apar ca simtome departe de locul în care se afla adevarata problema.
Cîteva din simtome sînt : - pierderea simtului tactil
slabirea sau dificultatea în locomotie
pierderea capacitatii de a vorbi
tulburari de vedere
confuzie
ameteala, poate si lesin
pierderea cunostintei
paralizia sau amortirea unor parti ale corpului
Doua categorii principele de boli * probleme ale alimentarii cu sînge
* implica infectii

Întreruperea alimentarii cu sînge mai mult de cîteva minute provoaca probleme si celulele nervoase încep sa moara. Daca în interiorul craniului se deterioreza un vas sanguin, apare o scurgere de sînge ce mareste presiunea asupra creierului. O artera ce aduce sînge la creier poate fi blocata de tromboza, sau de un cheag de sînge.
De ex: Aterioscleroza cînd peretii arterelor se îngusteaza si se întaresc
Ateroscleroza cînd se depune grasime pe interiorul peretilor arterelor
O alta cauza a congestiei este hemoragia cerebrala – scurgerea de sînge dintr-un vas sanguin deteriorat din cutia craniana. Sîngele poate tîsni printr-o zona a peretelui vasului care este prea subtire, asemanator cu un balon (anevrismul).

Congestiile cerebrale sînt provocate de hemoragiile vaselor de sînge din cutia craniana si de blocarile alimentarii cu sînge a creierului, care provoaca infarcte ( blocare de artera, moarte de tesuturi).
Multe hemoragii sînt provocate de ruperea unui anevrism (o umflatura pe o artera slabita). Blocarile apar cînd se formeaza un cheag de sînge (tromb) într-o artera bolnava sau o bucata de tesut din alta parte a corpul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org