Referat - Descoperirile lui Joshua Lederberg

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
436
Etichete
descoperirile, lui, joshua, lederberg
Descarcari
276
Nota
0 / 10 - 0 voturi









Descoperirile lui
Joshua Lederberg: transductia si plasmidele














Joshua Lederberg

Date biografice. Joshua Lederberg, genetician si microbiolog american, s-a nascut în anul 1925 în statul New Jersey ca fiu a doi emigranti palestinieni. Desi parintii lui îi prevedeau o cariera religioasa, Joshua s-a simtit atras de stiinta de la o vârsta frageda; într-o tema din clasa a saptea el a scris ca vrea sa devina “ca Einstein”, sa “descopere câteva teorii în stiinta”. În perioada adolescentei îsi petrecea majoritatea timpului în biblioteca publica din New York, citind lucrari în domeniul stiintelor, matematicii, istoriei, filozofiei, dar si literatura. Printre ele se afla cartea lui Paul de Kruif, “The Microbe Hunters” (Vânatorii de microbi), care îi prezenta pe primii bacteriologi ca Pasteur sau Koch ca fiind adevarati eroi ce urmareau binele omenirii. Dupa cum chiar el îsi aminteste, aceasta carte l-a directionat ireversibil catre o cariera în cercetarea medicala.

Primele cercetari. În timp ce studia la universitatea Columbia, în departamentul de zoologie s-a raspândit vestea descoperirii ADN-ului ca materialul genetic al pneumococilor. Aceasta l-a motivat pe Lederberg sa aprofundeze studiul bacteriilor din perspectiva genetica. În special, el urmarea sa contracareze axioma conform careia bacteriile sunt organisme primitive ai caror urmasi sunt identici din punct de vedere genetic. Dupa primele esecuri în experimentul sau, Lederberg i-a propus o colaborare expertului în bacteriologie Edward Tatum, împreuna cu care a studiat reproducerea bacteriei intestinale Eschericia coli.

Rezultatele. Experimentele lui Lederberg cu bacteria E. coli au demonstrat ca anumite tulpini ale acestei bacterii sunt capabile sa intre într-un stadiu în care se “împerecheaza” si fac schimb de gene. Aceasta descoperire a aratat, în primul rând, ca diverse generatii ale aceleiasi bacterii sunt diferite genetic si deci se preteaza la analiza genetica, iar în al doilea rând,


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org