Referat - Dioxidul de carbon a dus la extinctia speciilor

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
360
Etichete
dioxidul, carbon, dus, extinctia, speciilor
Descarcari
211
Nota
0 / 10 - 0 voturi

DIOXIDUL DE CARBON A DUS LA EXTINCTIA SPECIILOR






O simulare pe computer a climatului Terrei in urma cu 250 de milioane de ani sugereaza ca cea mai mare extinctie a speciilor din istoria planetei a fost declansata de incalzirea globala, determinata de cresterea masiva a cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera, transmite BBC News online.

Cresterea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera a determinat o crestere a temperaturilor, care au devenit cu 10 pana la 30 de grade Celsius mai ridicate decat in prezent. Incalzirea a avut un impact profund asupra oceanelor, oprind circulatia oxigenului la adancimi mai mari si provocand extinctia celor mai multe forme de viata, scrie o echipa de cercetatori americani in numarul cel mai recent al revistei Geology.

Studiul vine in sprijinul celor care considera ca o crestere radicala a temperaturilor, mai degraba decat impactul planetei cu un asteroid, a provocat cea mai mare extinctie in masa din istorie. Survenita la sfarsitul Permianului si inceputul Triasicului, marea extinctie a nedumerit oamenii de stiinta multa vreme. In jur de 95% din formele de viata din oceane si aproximativ trei sferturi din speciile de pe uscat au disparut atunci. Mai multe explicatii posibile ale acestui eveniment catastrofal au fost propuse de cercetatori, printre care impactul cu un asteroid, eruptiile vulcanice masive, schimbarea climatului si glaciatiunea. Dovezi de necontestat insa nu sunt usor de gasit.

Cele mai noi informatii ale cercetatorilor de la Centrul National de Cercetari Atmosferice (NCAR) din Boulder, Colorado, sprijina ipoteza potrivit careia activitatea vulcanica intensa de-a lungul a sute de mii de ani a eliberat cantitati imense de dioxid de carbon si de sulf in aer, ceea ce a dus la incalzirea treptata a planetei. Echipa de la NCAR a folosit un instrument de cautare cunoscut drept Community Climate System Model (CSSM), care cerceteaza efectele combinate ale temperaturilor atmosferice, ale oceanelor si actiunea cu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org