Referat - Ceramica

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
8475
Etichete
ceramica
Descarcari
1564
Nota
5 / 10 - 4 voturi


CERAMICA
Ceramica constituie o grupa importanta de marfuri care cuprinde o gama larga de produse: articole de menaj, articole decorative, obiecte ceramice sanitare, materiale de constructii de finisaj (placi ceramice), materiale de constructii (caramizi, tigle, tevi…), ceramica tehnica si altele.
Marfurile de portelan si faianta românesti se exporta în multe tari, iar marcile de portelan românesc sunt cunoscute si în afara granitelor.
Alaturi de marfurile industriei ceramice sunt apreciate si exportate marfurile ceramice artizanale realizate pe plan local,cu valoare artistica deosebita.
Produsele ceramice se obtin din materiale ceramice rezultate din arderea unor amestecuri de silicati sau oxizi.
Principalele tipuri de produse ceramice decorative si de menaj
Marfurile ceramice pentru articole de menaj si decorative pot fi obtinute din patru tipuri de masa ceramica: portelan, semiportelan, faianta si ceramica comuna.
Portelanul este un produs ceramic fin cu structura vitrifiata de culoare alb- cenusiu sau alb-galbui si translucid. În functie de natura si proportiile materiilor prime si dupa natura fondului principal, portelanul poate fi moale sau tare.
Portelanurile moi au un continut ridicat de fondanti si se obtin la o temperatura de ardere relativa joasa, adica sub 1300ºC. Astfel glazura este mai putin dura, prezinta transluciditate, grad de alb admis mai mare. Se utilizeaza pentru articole fine de menaj si articole decorative de arta.
Portelanurile tari se caracterizeaza printr-un grad de alb mai scazut, transluciditate buna, glazura dura, stabilitate termica si chimica buna.
Dupa fondantul utilizat deosebim 3 tipuri de portelan: feldspatic, feldspato- calcic, magnezic.
Semiportelanul este o masa ceramica fina cu multe caracteristici intermediare între faianta si portelan aspectul lui apropiindu-l mai mult de faianta. Se caracterizeaza prin: culoare alb-cenusiu sau gri, semivitrifiat, rezistenta mecanica mai ridicata decât faianta. Se utilizeaza pentru articole de menaj folosite în industria hoteliera si în alimentatia publica la articole sanitare si tehnico- sanitare.
Faianta este o masa ceramica fina cu o structura poroasa obtinuta din materiale argiloase, cuart, calcar, felspat, dolomite. Se caracterizeaza prin: culoare alb-galbui, galbuie, porozitate mare, absorbtie mare de apa, glazura opaca, semiopaca, mata sau colorata.
Dupa compozitia masei ceramice distingem 2 tipuri de faianta: argiloasa si silicioasa.
Ceramica comuna este o masa obtinuta din argile comune cu un continut ridicat de oxizi de fier în amestec cu nisip si calcar. Prezinta o culoare rosie sau neagra, iar structura este granuloasa. Cuprinde 3 tipuri: ceramica populara, ceramica comuna termorezistenta, majolica.
Ceramica populara poate fi rosie - de traditie româna, neagra - de traditie dacica.
Ceramica comuna termorezistenta prezinta rezistenta la foc datorita continutului de compusi mineralogici. Se utilizeaza pentru vase de menaj.
Majolica este dublu glazurata si se utilizeaza pentru articole decorative, teracote.
Principalele marfuri ceramice pentru constructii
Ceramica în constructii creste ca importanta în conditiile actuale fiind realizata din toate tipurile de masa ceramica. Principalele subgrupe:
marfurile ceramice pentru zidarie si învelitori: caramizi, tigle, olane;
materiale de constructii de finisaj : placi ceramice din faianta, placi din gresie semifina si fina pentru pardoseli glazurate si neglazurate;
obiecte sanitare: lavoare, rezervoare de spalare, bideuri, accesorii de baie (etajere , sapuniere, cuiere, port hârtie), piedestale pentru lavoare etc.
tuburi din gresie ceramica antiacida cu diferite dimensiuni pentru lucrari industriale.
Calitatea marfurilor ceramice
Verificarea calitatii marfurilor ceramice pentru menaj si decorative se face prin analiza organoleptica si prin analize de laborator.
Analiza organoleptica se face prin identificarea tipului de masa ceramica si verificarea conditiilor de aspect (verificarea formei, dimensiunilor si defectelor conform conditiilor de admisibilitate.
Identificarea tipului de masa ceramica se face prin examinarea: structurii ciobului, culorii în sectiune, grosimii peretilor, sunetului la lovire, transluciditatii si acoperirii cu glazura.
Analiza de laborator pentru verificarea calitatii cuprinde verificarea unor caracteristici de calitate. Astfel se verifica prin metode de...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org