Referat - Ceramica 2

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4803
Etichete
ceramica
Descarcari
837
Nota
9 / 10 - 3 voturi


Ceramica
referat
Merceologie
Cuprins
1. Introducere in studiul produselor nealimentare
2. Ceramica- produs industrial
3. Principalele tipuri de produse ceramice decorative si de menaj
4. Principalele marfuri ceramice pentru constructii
5. Calitatea marfurilor ceramice
6. Conditii de marcare, ambalare, depozitare si transport
1. Introducere in studiul produselor nealimentare
Produsele nealimentare acopera nevoile de protectie biologica ale consumatorului( imbracaminte, incaltaminte),satisfac nevoi sociale, culturale, sportive, de igiena si confort ambiental, usureaza munca in gospodarie si au rol de protectie in general.
Produsele nealimentare nu isi pierd valoarea de intrebuintare imediat dupa consum, presupunand o utilizare pe perioada indelungata. Datorita acestui motiv au prevazute conditii speciale de garantie si post garantie fiind necesara asigurarea de accesorii si piese de schimb.
Consumatorii apreciaza foarte mult dimensiunea estetica a produselor, indreptandu- si atentia spre produse noi, forme noi, culori si nuante moderne.
Oferta de marfuri nealimentare este practice nelimitata si provin de la un numar extreme de mare de producatori si distribuitori.
In clasa marfurilor nealimentare intra: lemnul, sticla, ceramica, fibre, tesaturi textile etc.
2. Ceramica- produs industrial
Ceramica constituie o grupa importanta de marfuri care cuprinde o gama larga de produse: articole de menaj, articole decorative, obiecte ceramice sanitare, materiale de constructii de finisaj (placi ceramice), materiale de constructii (caramizi, tigle, tevi…), ceramica tehnica si altele.
Marfurile de portelan si faianta romanesti se exporta in multe tari, iar marcile de portelan romanesc sunt cunoscute si in afara granitelor.
Alaturi de marfurile industriei ceramice sunt apreciate si exportate marfurile ceramice artizanale realizate pe plan local,cu valoare artistica deosebita.
Produsele ceramice se obtin din materiale ceramice rezultate din arderea unor amestecuri de silicati sau oxizi.
3. Principalele tipuri de produse ceramice decorative si de menaj
Marfurile ceramice pentru articole de menaj si decorative pot fi obtinute din patru tipuri de masa ceramica: portelan, semiportelan, faianta si ceramica comuna.
Portelanul este un produs ceramic fin cu structura vitrifiata de culoare alb- cenusiu sau alb- galbui si translucid. In functie de natura si proportiile materiilor prime si dupa natura fondului principal, portelanul poate fi moale sau tare.
Portelanurile moi au un continut ridicat de fondanti si se obtin la o temperature de ardere relative joasa, adica sub 1300C. Astfel glazura este mai putin dura, prezinta transluciditate, grad de alb admis mai mare. Se utilizeaza pentru articole fine de menaj si articole decorative de arta.
Portelanurile tari se caracterizeaza printr-un grad de alb mai scazut, transluciditate buna, glazura dura, stabilitate termica si chimica buna.
Dupa fondantul utilizat deosebim 3 tipuri de portelan: feldspatic, feldspato- calcic, magnezic.
Semiportelanul este o masa ceramica fina cu multe caracteristici intermediare intre faianta si portelan aspectul lui apropiindu-l mai mult de faianta. Se caracterizeaza prin: culoare alb- cenusiu sau gri, semivitrifiat,rezistenta mecanica mai ridicata decat faianta, se utilizeaza pentru articole de menaj folosite in industria hoteliera si in alimentatia publica la articole sanitare si tehnico- sanitare.
Faianta este o masa ceramica fina cu o structura poroasa obtinuta din materiale argiloase, cuart, calcar, felspat, dolomite. Se caracterizeaza prin: culoare alb- galbui, galbuie, porozitate mare- absorbtie mare de apa, glazura opaca, semiopaca, mata sau colorata, opacitate spre deosebire de portelan.
Dupa compozitia masei ceramice distingem 2 tipuri de faianta: argiloasa si silicioasa.
Ceramica comuna este o masa obtinuta din argile comune cu un continut ridicat de oxizi de fier in amestec cu nisip si calcar. Prezinta o culoare rosie sau neagra iar structura este granuloasa. Cuprinde 3 tipuri: ceramica populara, ce...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org