Referat - Poluarea de toate felurile

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
378
Etichete
poluarea, toate, felurile
Descarcari
295
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Poluarea de toate felurile



Învelisul gazos al Pamântului reprezentat de atmosfera terestra constituie unul dintre factorii esentiali existentei vietii pe planeta noastra. Dintre componentii aerului, cel mai important este oxigenul (O2). Acesta este indispensabil respiratiei vegetale si animale, oxidarea reprezentând principalul proces din care rezulta energie în procesele vitale. Bioxidul de carbon din aer (CO2) intervine în asimilarea „hranei” la plante, iar azotul (N) atmosferic reprezinta una din verigile circuitului azotului în natura.

Compozitia normala a aerului
Compozitia chimica normala a aerului (în volum procente atmosfera uscata): azot 78,09%, oxigen 20,95%, argon 0,92%, bioxid de carbon 0,03%. Aceste gaze reprezinta în total 99,99% din compozitia aerului. Restul de 0,01% este alcatuit din alte gaze, cum ar fi: neon, heliu, metan, kripton, xenon, ozon, hidrogen, radon. La toate acestea se adauga proportii variabile de vapor de apa (0,2 – 3%).
Din punct de vedere al sanatatii prezinta o deosebita importanta oscilatiile în concentratie ale CO2 si ale O2 din aer, aceste substante având un rol deosebit în metabolism, în principal în schimbul de gaze la nivelul plamânilor.
Oxigenul poate influenta sanatatea prin scaderea concentratiei lui în aer si prin scaderea presiunii atmosferice, efectul fiind determinat de scaderea presiunii partiale la nivelul plamânilor, alterarea schimbului de gaze (O2 siCO2) si a procesului de oxigenare a sângelui. Fenomenele care apar sunt fenomene de hipoxie, sau anoxie, gravitatea lor fiind dependenta de gradul de scadere a presiunii partiale.

Ce este poluarea?
Daca ne punem sa cautam definitii ale poluarii, vom gasi multe, ca de exemplu aceasta: „Poluarea atmosferica implica emanarea de substante daunatoare organismelor vii.” sau „ Întelegem prin poluarea aerului prezenta în atmosfera a unor substante straine de componenta normala a aerului, care în functie de concentratie si/sau timpul de actiune provoaca


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org