Referat - Protectia metalelor impotriva coroziunii

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
399
Etichete
protectia, metalelor, impotriva, coroziunii
Descarcari
275
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Protectia metalelor impotriva coroziunii

1. Generalitati:
În epoca contemporana de intensa dezvoltare industriala, când consumul de metale si utilaje este în continua crestere apare ca deosebit de importanta, în special pentru cele feroase, preocuparea pentru protejarea acestora împotriva distrugerii prin coroziune.
Pierderile de metale si aliaje produse de coroziune reprezinta aproximativ o treime din productia mondiala. Chiar daca se considera ca o parte din metal se reîntoarce în circuit prin retopire, totusi aceste pierderi totalizeaza în cazul fierului cel putin 10-15% din metalul obtinut prin topire.
Pagubele provocate de coroziune sunt legate nu numai de pierderile de metal, ci si de faptul ca utilajele, constructiile, piesele etc. distruse de coroziune au un cost mult mai mare decât al materialului din care sunt confectionate. Daca la acestea se adauga si chelutielile pentru repararea pagubelor provocate de coroziune, montarea aparaturii de înlocuire, utilizarea materialelor anticorozive scumpe, aplicarea metodelor de protectie anticoroziva, cât si faptul ca aproape în toate domeniile industriei se pune problema protectiei anticorozive, ne dam seama de importanta economica pe care o prezinta coroziunea.
Coroziunea metalelor si aliajelor se defineste ca fiind procesul de distrugere spontana a acestora, în urma interactiunilor chimice, electrochimice si biochimice cu mediul de existenta.
În practica fenomenele de coroziune sunt de obicei extrem de complexe si apar sub cele mai diferite forme, motiv pentru care, o clasificare riguroasa a tuturor acestor fenomene nu este posibila, între diferite clase existând intrepatrunderi.
Dupa mecanismul de desfasurare se pot distinge doua tipuri de coroziune :
-coroziunea chimica care se refera la procesele de distrugere a metalelor si
aliajelor care se produc în gaze uscate, precum si în lichide fara conductibilitate electrica si în majoritatea substantelor organice ;


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org