Referat - Proprietatile metalelor

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1347
Etichete
proprietatile, metalelor
Descarcari
419
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Proprietatile metalelor



Metalele sunt substante solide la temperatura obisnuita, cu exceptia mercurului, care este lichid.
Proprietatile caracteristice ale metalelor, ca de exemplu conductibilitatea electrica si conductibilitatea termica, sunt explicate prin natura structurala si electronica a metalelor.
În cristalele metalelor, asezarea atomilor se face dupa principiul unei structuri cât mai compacte. De aceea metalele cristalizeaza în unul din cele trei tipuri de retele cristaline: cubica compacta, hexagonala compacta si cubica centrata intern.
În metalele compacte, atomii sunt legati între ei prin electronii de valenta care însa nu mai apartin fiecarui atom în parte, ci tuturor atomilor învecinati, fiind repartizati pe benzi de energie.


 Proprietatile metalelor
Metalele prezinta proprietati diferite de cele ale nemetalelor. Toate proprietatile caracteristice metalelor sunt valabile pentru metalele în stare solida si lichida. În stare gazoasa metalele nu se mai deosebesc de nemetale.

 Proprietati fizice
Metalele au luciu caracteristic, numit luciu metalic, datorita puterii lor de reflexie a luminii. Metalele sunt opace, chiar în strat subtire, deoarece undele luminoase lovind electronii mobili din metal

sunt amortizate si nu sunt transmise mai departe.
1)Culoarea metalelor este variata. Cele mai multe metale în stare compacta sunt albe, întelegând prin alb, albul metalic; astfel, plumbul, argintul sunt considerate metale albe. Câteva metale sunt însa colorate: cuprul este galben-rosiatic, aurul—galben, cesiul—galbui etc. Când sunt în pulbere fina, aproape toate metalele au culoare cenusie-neagra.
În tehnica, metalele sunt clasificate în: metale negre sau feroase, prin care se întelege fierul (împreuna cu fontele si otelurile), si metalele colorate, adica neferoase.
2)Densitatea metalelor variaza în limite largi; de exemplu, litiul are densitatea 0,53 sau potasiul are densitatea 0,86, pe când platina are densitatea 21,45, iar osmiul, cel mai greu metal, a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org