Referat - Coroziunea metalelor

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
768
Etichete
coroziunea, metalelor
Descarcari
398
Nota
0 / 10 - 0 voturi

COROZIUNEA METALELOR

COROZIUNEA consta in distrugerea partiala sau totala a materialelor in general si a metalelor in special,in urma unor reactii cu agentii economici din mediul inconjurator. Coroziunea metalelor este un fenomen inevitabil care produce pierderi industriale ce se estimeaza la o treime din totalul de pierderi din economia mondiala. De aceea,acest fenomen a fost studiat pe baza a numeroase observatii experimentale,luandu-se astfel masuri de prevenire sau de incetinire a distrugerii pieselor si instalatiilor metalice. Datorita activitati chimice mari,metalele care vine in contact cu mediu coroziv uscat,umed sau microbiologic se distrug,se corodeza. Ele nu dispar,se transforma fie in compusi solizi, care se depun, fie in compusi solubili in mediu coroziv.
Metalele cu o mare reactivitate chimica se corodeaza cel mai usor. Coroziunea se poate produce chimic si electrochimic. Metalele pure nu sunt supuse coroziuni. Impuritatile continute in metale creeaza conditi favorabile acestui fenomen.

Dupa mecanismul de desfasurare se pot distinge doua tipuri de corpziune:
- coroziunea chimica
- coroziunea electrochimica
Coroziunea chimica consta in distrugerea metalelor prin reactii care au loc intre acestea si mediul inconjurator. Produsele coroziunii chimice pot micsora viteza procesului de coroziune daca raman pe suprafata metalului. Ele formeaza un strat protector care izoleaza metalul de mediul agresiv. Al, Mg, Pb, etc. se acopera in aer uscat cu un strat protector de oxid. Substantele care contribuie la formarea unei peliculeprotectoare se numesc agenti de pasivare.
Multe metale devin pasive prin tratarea cu acid azotic concentrat,datorita formarii pe suprafata lor a unui strat foarte fin de oxid. Foarte pagubitoare pentru economie este rugina fierului. Pentru ca fierul sa rugineasca este necesara actiunea aerului si a apei. In aer uscat fierul nu rugineste. prezenta unor acizi sau a unor saruri (apa de mare) favorizeaza ruginirea. Rugina se constituie in


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org