Referat - Sapunurile

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
345
Etichete
sapunurile
Descarcari
290
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sapunurile


      Sapunul, prin definitie este o substanta tensio-activa. De fapt, el este cea mai veche substanta tensio-activa , si a fost folosita cam de 4500 de ani  .
      Un material care  , prin compozitie este foarte asemanator cu sapunul a fost gasit intr-un vas de lut datand din  2800 ien, descoperit in timpul cercetarii facute asupra locului in care se afla Babilonul.
Inscriptiile de pe vas spun ca grasimile au fost fierte cu cenusa , care este o metoda de obtinere a sapunului , dar nu precizeaza la ce era folosit aces material. Mai tarziu, s-a descoperit ca asemenea materiale erau folosite ca “gel” de par . 
 Numele de sapun , dupa o veche legenda romana ,  vine de la Muntele Sapo , unde erau sacrificate animale. Ploaia a amestecat grasimile cu seu, si cu cenusa pe malul raului Tibet. Femeile au observat ca acest amestec le usura munca, si au  inceput sa foloseasca acest sol lutos, imbibat cu amestecul de grasimi.
Sunt saruri solubile in apa ale acizilor grasi.Sapunurile sunt facute din grasimi si uleiuri sau din acizii lor grasi, tratati cu substante chimice cu bazicitate ridicata. 
Fabricare 
Saponificarea grasimilor si uleiurilor este cel mai  raspandit proces. Prin  aceasta metoda grasimile si uleiurile sunt incalzite si reactioneaza cu o baza lichida ,  dand astfel sapun si apa (sapun pur) plus glicerina   O alta metoda este neutralizarea acizilor grasi cu baze, grasimile si uleiurile se hidrolizeaza.Apoi, acizii grasi  sunt purificati prin distilare, si apoi neutralizati cu o baza , rezultand apa si sapun (sapun pur)   Cand baza este hidroxid de natriu (NaOH) , se formeaza sapun de sodiu. Sapunurile de sodiu sunt sapunuri “tari”. Cand baza este hidroxid de potasiu (KOH) se formeaza sapun de potasiu . Acesta este sapun “moale”,  si se gaseste in  sapunuri lichide si creme de barberit.
Gruparea carboxil a sapunului este atrasa de apa si se numeste grupare hidrofila (“iubeste” apa ). Lantul  de hidrocarbura este atras de grasimi si uleiuri si respr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org