Referat - Cum apreciem valoarea genetica a vacilor si taurilor

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
425
Etichete
cum, apreciem, valoarea, genetica, vacilor, taurilor
Descarcari
258
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Cum apreciem valoarea genetica a vacilor si taurilor?

Valoarea economica a unei vaci este determinata de suma caracterelor (caracteristici morfologice si fiziologice) pe care le poseda.
Valoarea genetica a animalelor este data însa, de calitatea materialului lor ereditar (numite gene) aflate în fiecare celula din constitutia tuturor tesuturilor. Cum el nu poate fi vazut, oamenii au cautat si au gasit modalitati indirecte de apreciere a materialului lor genetic.
Acestea sunt:
calitatea parintilor, si a bunicilor, numiti ascendenti;
calitatea surorilor si a fratilor;
calitatea descendentilor animalului caruia o vrem sa-i aflam valoarea genetica.,
Fiecare grupa de rude precizate mai sus, ne poate informa, cu o probabilitate diferita, despre valoarea genetica a animalului analizat. Cele mai sigure informatii, sunt însa cele pe care le primim de la descendenta animalului, urmate apoi de cele de la rudele sale colaterale (frati-surori, semifrati-semisurori). Mai putin sigure sunt informatiile pe care le primim de la ascendenta individului, pentru simplu motiv ca acestia sunt mult mai putini (doi parinti, patru bunici) decât descendenta sau rudele lui colaterale.
Acum însa, nu ma voi ocupa decât despre valoarea informatiei pe care o putem obtine de la ascendenta individului în estimarea valorii sale genetice.
În fermele de vaci bine conduse, ascendenta fiecarui animal este înscrisa într-o fisa care constituie arborele sau genealogic sau pedigreul acestuia. Aici sunt înscrise nu numai numarul matricol (sau numele) tatalui si al mamei, a bunicilor si a strabunicilor, ci si performantele de productie sau de “gabarit” pe care le-au realizat fiecare. Pe baza acestui evidente, amelioratorul sau fermierul poate sa-si de-a seama daca animalul analizat este sau nu este valoros din punct de vedere genetic. în figura de mai jos redam un pedigreu al unui taur tânar de unde se poate observa în mod concret, cele specificate mai sus.

Cum se interpreteaza datele înscrise într-un pedig


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org