Referat - Cum putem preveni alterarea savorii laptelui de capra

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
317
Etichete
cum, putem, preveni, alterarea, savorii, laptelui, capra
Descarcari
222
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cum putem preveni alterarea savorii laptelui de capra

Prin selectie si prin respectarea unor reguli minime privind întretinerea si alimentatia animalelor, dezinfectia, mulsul si manipularea corespunzatoare a laptelui putem provoca consumatorul sa puna mai des întrebarea: de ce savoarea laptelui de capra este la fel cu cea a laptelui de vaca?
Parerile privind gustul laptelui de capra sunt împartite. Unii consumatori îl gasesc delicios, altii îngrozitor sau pur si simplu nu fac diferenta între acesta si laptele de vaca. In mod normal savoarea laptelui de capra si de vaca ar trebui sa fie asemanatoare. In unele cazuri, însa, se doreste un gust specific de capra. Astfel, în Scandinavia, laptele este utilizat pentru producerea unor sortimente de brânzeturi care sa aiba gust "de capra". Obtinerea acestui gust se face printr-un anumit mod de hranire la baza caruia sta fânul si prin stocarea laptelui mai mult de 42 de ore înaintea prelucrarii.
Mai repede sau mai târziu o sa gustam si lapte cu o savoare "ciudata". Poate ne grabim sa o atribuim faptului ca provine de la capre si cu aceasta preconceptie ne grabim sa evitam în viitor consumul acestuia. Pentru a întelege mai bine de ce laptele provenit atât de la capra cât si de la alte specii de animale poate sa-si modifice gustul si mirosul trebuie sa cunoastem factorii care influenteaza aceste caracteristici si sa-i evitam.
Din diferite cauze laptele poate avea gust de:
• Amar. Apare în urma consumului anumitor specii de buruieni sau în ultima parte a lactatiei când productia de lapte obtinuta este mica.
• Aspru sau acid. Indica un continut ridicat de bacterii.
• Statut (de adapost). Mulsul se face în încaperi mici, neaerisite, iar laptele nu este mutat suficient de repede în spatiile de depozitare. O alta cauza o constituie slaba ventilare a adapostului, iar caprele respira în acest mediu viciat.
• Dezinfectant. Este determinat de reziduuri de clor sau alt dezinfectant ramas pe echipamentul de muls insuficient clatit.
• Fur


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org