Referat - Efectul si combaterea stresului termic la capre provocat de temperaturile ridicate

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
312
Etichete
efectul, combaterea, stresului, termic, capre, provocat, temperaturile, ridicate
Descarcari
214
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Efectul si combaterea stresului termic la capre provocat de temperaturile ridicate

În perioada de vara si uneori vara - toamna mai toate formele de viata sunt afectate de temperaturile prea ridicate ale mediului ambiant, iar caprele nu fac exceptie. Când alaturi de temperatura si umiditatea se afla la nivele superioare, impactul asupra functiilor corporale este foarte sever si devine critic pentru supravietuire. Aprecierea gradului în care are loc modificarea parametrilor fiziologici ai organismului caprelor sub influenta a diferiti factori se face usor prin diferenta fata de valorile normale redate în tabelul urmator:

Parametrii fiziologici la capre

Parametru
Valori normale

Temperatura
38.6-40oC la nivel rectal; variaza în functie de temperatura aerului, miscare, excitare, cantitatea de par care acopera corpul si starea de sanatate

Puls
70-80/minut

Respiratie
12-20/minut

Pubertate
4-12 luni în functie de precocitate

Ciclu estral
18-23 zile

Perioada de calduri
18-24 de ore în medie; interval de variatie 12-36 ore

Gestatie
150 de zile în medie; interval de variatie 148-153 zile

Greutatea la fatare
3,6 kg în medie


Zona de confort termic este acea temperatura la care se obtin cele mai mari productii si stresul este cel mai mic. Pentru capre aceasta este cuprinsa între 0 -300 C.
Temperatura care depaseste limita superioara a zonei de confort termic are ca efect imediat scaderea ingestei de furaj si cresterea celei de apa.
Consumul voluntar de hrana poate fi afectat direct prin stres, animalele nefiind active si indirect prin diminuarea timpului de pasunat si a disponibilitatii furajului pe pasune datorita secetei. De asemenea prin aceasta reactie caprele încearca sa reduca suprafata corporala expusa (volumul abdomenului va fi mai mic) si nivelul arderilor interne în vederea producerii de energie. Pentru atenuarea efectelor negative ale stresului termic asupra consumului de hrana se recomanda ca pasunatul sa se efectueze seara, no


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org