Referat - Gaius Iulius Caesar

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
530
Etichete
gaius, iulius, caesar
Descarcari
298
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Gaius Iulius Caesar s-a nascut la 13 iulie in anul 103 i.e.n si a murit la 15 martie 44 i.e.n. In acesti cincizeci si sase de ani a strabatut o existenta fascinanta,presarata de numeroase dificultati, pe care a stiut sa le inlature cu iscusinta,ca sa atinga culmile puterii si ale gloriei,pana ce adversarii lui au izbutit sa il doboare si sa curme o viata teribila in atatea privinte.
Tanarul Caesar a fost elevul gramaticianului M.Antonius Gnipho.Acest profesor l-a invatat sa foloseasca o limba pura,latina din Latium si sa evite orice provincialism,precum si formatiile lexicale noi,calchiate dupa greaca.
In jurul anului 75, Caesar a scris o tragedie intitulata Oedipus,probabil in greaca,asa cum era si Elogiul lui Hercule (care nu se stie daca a fost scris de el sau nu), precum si o culegere de “cuvinte celebre” a carei redactare a continuat-o pana in ultimii ani ai vietii.
Caesar se interesa de problemele de limba,poate sub influenta profesorului sau,dar fara indoiala,si pentru ca niciodata nu a incercat sa creada ca una dintre valorile cele mai sigura ale spiritului roman este crearea unui roman capabil sa exprime,cu precizie,claritate si eleganta,ideile aparute de-a lungul vremii. Intuim la el dorinta de a reduce uzajul lingvistic la cateva principii inteligibile, mai mult sau mai putin rationale.
In acest spirit,compune,in anul 54, pe cand traversa Alpii pentru a reveni in Gallia,doua carti De analogia dedicate lui Cicero.
Caesar folosea drept regula uzajul vorbirii nu numai in ceea ce priveste sintaxa,ci si in primul rand pentru alegerea cuvintelor,refuzand termenii inuzitati sau arhaici.
Caesar a gasit ragazul sa compuna un poem despre calatoria sa in Hispania (Ister) ,in anul 45 ,si doua carti de proza,intitulate Anti-Cato ,dictate pe campul de lupta de la Munda,cu scopul de a lichida mitul lui Cato din Utica,mi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org