Referat - Caius Iulius Caesar

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3002
Etichete
caius, iulius, caesar
Descarcari
634
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

Caius Iulius Caesar
(100-44 i.e.n)
Om politic, general si scriitor latin. Fiu al lui C. Iulius Caesar, praetor apoi guvernator al provinciei Asia, nepot al lui Caius Marius ; casatorit in 84i.e.n cu Cornelia, fiica lui Cinna, Caesar este gratiat in 82, dupa victoria optimatior, de catre Sulla. Anii urmatori (81-78) si-i petrece in diverse misiuni in Orient ; revine la Roma dupa moartea lui Sulla,facandu-si debutul ca orator in procesele impotriva lui Cn. Cornelius Dolabella (77) si C. Antonius(76). Dupa anul 70 i.e.n., Caesar se indeparteaza de pozitiile aristo- cratiei senatoriale si se apropie de tabara popularilor, combatand, alaturi de acestia, politica optimatilor. Quaestor(68) , pontifex mximus(63), praetor(62), apoi guvernator al Hispaniei. Ulterior(61-60), Caesar incearca sa colaboreze cu M. Licinius Crassus(65-63) si il sprijina in anii 67,66,63-62 pe Cn. Pompeius Magnus. Revenit in iunie 60 la Roma, reuseste, gratie abilitatii sale diplomatice, sa atenueze temporar rivalitatea dintre Crassus si Pompei si profita de opozitia inversunata a senatului fata de ratificarea masurilor adoptate in anii 64-63 de Pompei in Orient, pentru a incheia primul triumvirat. (Conspiratio inter tres civitatis principes(, cum numeste Titus Livius intelegerea secreta dintre cei trei influenti oameni politici, viza acordarea unui sprijin reciproc in lup- ta impotriva aristocratiei senatoriale. Ales consul, Caesar adopta in 59, in ciuda opozitiei senatoriale, o serie de legi favorabile itereselor triumvirilor. In calitate de proconsul obtine in 58 guvernarea, pentru o perioada de 5 ani, a Galliei Cisalpine,a Galliei Transalpine si a Illyricumului. Casatoria in 59 a fiicei sale Iulia cu Pompei contribuie la inta- rirea legaturilor dintre cei doi oameni politici. Intrevederea de la Lucca(Etruria) dintre Caesar, Pompei si Crassus se icheie in aprilie 56 prin reinnoirea trimviratului si estom- parea tensiunii reinstalate intre Crassus si Pompei. Se decide ca acestia doi sa ocupe in 55 consulatul, iar lui Caesar sa-i fie prelungita cu 5 ani autoritatea in provinciile sale.
Influenta de care se bucurau triumvirii la Roma face ca, in ciuda opozitiei senatoriale inversunate, planul de la Lucca sa fie transpus aidoma in practica. In 55 lui Pompei i se acorda pentru 5 ani guvernarea provinciilor din Spania, iar lui Crassus, Siria. In 58, in calitate de guvernator al Galliei Narbonensis, Caesar profita de apelul lansat de galii amenintati de suebii lui Ariovist, care este obligat sa se refugieze peste Rin in Germania.
In 57 cucereste N si NV Galliei, reprima in anul urmator o rascoala a venetilor si morinilor, apoi anexeaza Aquitania. Cele doua expeditii organizate in 55 si 54 in Britannia, precum si traversarea Rinului in 55 si 53, cand intrerupe primele incursiuni romane in Germania, desi nu aduc castiguri teritoriale, starnesc un puternic ecou la Roma sporindu-i popularitatea. Marea rascoala din 52 a galilor, sub conducerea arvernului Vercingetorix, pune in pericol intreaga cucerire,dar,gratie geniului militar a lui Caesar, fortele rasculatilor sunt infrante la Alesia. In 51 sunt reprimate ultimele rezistente, realizandu-se astfel cucerirea intregii Gallii, iar Caesar incheie redactarea celor 7 carti ale lucrarii sale « Commentarii de bello Gallico ».
Moartea lui Crassus la Carrhae(53), intensificarea framantarilor sociale si politice la Roma, soldate cu cvasi-neintrerupte lpte de strada intre populari si optimati si cu apropierea lui Pompei de pozitiile aristocratiei senatoriale, care solicita rechemarea lui Caesar din Gallia, duc, indeosebi dupa desemnarea lui Pompei in calitate de « consul sine collega »(52), la instrainarea de Cesar si la creearea unei stari de incordare intre cei doi oameni politici. Incercarile lui Cicero, din 50, de aplanare a conflictului care se profila, esueaza. Printr-un « senatus consultum ultimum, Caesar este demis la 7 ianuarie 48 din functiile sale,iar Pompei este insarcinat cu puteri dictatoriale in vederea apararii republicii. Trei zile mai tarziu, in noaptea de 10 ianuarie, Caesar traverseaza cu legiunile sale Rubiconul, hotarul dintre provincie si metropola(« Alea iacta est »),declansand razboiul civil care va dura peste 4 ani. Surprins de rapiditatea inaintarii lui Caesar, Pompei este obligat sa se refugieze la 17 martie 49 de la Brundisium in Grecia, unde incepe concentrarea de forte in vederea recuceririi Italiei. Pentru a-si asigura spatele, Caesar se indreapa intai impotriva concentrarii de forte pompeiene din Spania (7legi- uni) pe care le infrange la 2 august 49 in batalia de la Ilerda. Debarcat apoi, la 5 ian. 48, in Epir, este antrenat intr-un adevarat razboi de pozitii la Dyrrachium ; dupa strapungerea incercuirii lui Caesar are loc in Tesalia, la Pharsalos, batalia decisiva (9 aug. 48) ; infrant, Pompei se refugiaza in Egipt, unde este asasinat la 28 septembrie din ordinul regelui Ptolemeu XIII. Caesar, care-l urmarise pe Pompei i...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org