Referat - Gunoiul de grajd, un ingrasamant necesar pajistilor

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
322
Etichete
gunoiul, grajd, ingrasamant, necesar, pajistilor
Descarcari
213
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Gunoiul de grajd, un ingrasamant necesar pajistilor


Cumulat cu scaderea numarului de animale si a interesului general pentru zootehnie (din cauza preturilor mici practicate, a lipsei unei piete continue de desfacere etc.), a avut loc în ultima decada si o schimbare în modul traditional de pasunat. Astfel, datorita faptului ca oile au coborât din deal si munte la ses (uneori chiar lânga marile aglomerarii urbane), s-au întâmplat fenomene nedorite. Pe de o parte, prezenta oilor în zone de ses, în numar prea mare, afecteaza culturile, iar pe de alta parte, retragerea oilor din zona de deal si munte are un efect catastrofal asupra pajistilor din aceste zone. Aceste pajisti sunt invadate cu feriga iar în zonele de munte vegetatia lemnoasa reprezentata prin arbusti si tufaris s-a instalat pe suprafete foarte mari. Se estimeaza ca 1,5-2 milioane hectare sunt afectate de aceste fenomene.

Pajistile sau izlazurile comunale - importanta sursa de furaj
Desi pajistile nu se exploateaza în aceasta perioada, exista un complex de masuri pentru îmbunatatirea productiei acestor suprafete. Din pacate, pe mari suprafete folosirea improprie si neaplicarea unor elementare lucrari de întretinere face ca practic aceste suprafete de teren sa aiba o valoare economica mica, aproape nula.
Una din lucrarile specifice acestei perioade pe pajisti este înlaturarea excesului de apa, acolo unde se impune acest lucru, constând în executarea si supravegherea functionarii retelelor de drenuri sau de canale deschise. Acestea înca mai pot fi curatite de vegetatie, astfel încât sa fie functionale la venirea primaverii.
Deficitul de umiditate în sezonul vegetatiei active în zonele de ses este mare de acea se recomanda ca în aceasta perioada sa existe si preocupari legate de completarea deficitului de umiditate prin retinerea zapezii pe pajisti. Retinerea zapezii se recomanda a se face pe toate pajistile din zonele secetoase, prin garduri de diferite marimi, parazapezi construite din diverse materiale, c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org