Referat - Oboseala scolara

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
538
Etichete
oboseala, scolara
Descarcari
290
Nota
0 / 10 - 0 voturi

OBOSEALA SCOLARA

Oboseala este un fenomen general de aparare care se intalneste la toate fiintele vii si in toate tesuturile acestora; ea e caracterizata prin scaderea sau pierderea excitabilitatii tesutului sau organului in care se face simtita.
Semnificatia biologica a oboselii consta in functia de protectie fata de surmenaj si se poate compara cu alte functii analogice ca setea si foamea,care semnaleaza individului nevoile pe care trebuie sa si le satisfaca pentru supravietuire.
Oboseala nervoasa se insoteste de scaderea atentiei, de inhibitia functiilor psihice si de reducerea perceptiilor senzoriale.Se reduce capacitatea fuctionala a vederii si auzului, ceea ce face ca reactiile la stimuli auditivi si vizuali sa aiba o perioada de latenta mai lunga.
Oboseala se intovaraseste adesea de instabilitate, depresie, frica, lipsa de initiative, neliniste sau apatie.In oboseala mai intense apar modificari substantiale ale poftei de mancare, cefalee, palpitatii, dureri abdominale, paloare, dureri musculare.
Daca copilul a avut in trecut ticuri, reaparitia si cresterea frecventei acestora constituie un adevarat semnal de alarma.Si la copilul asthmatic, migrenos sau eczematous, reaparitia si cresterea frecventei proceselor acute poate reprezenta o modalitate clinica de manifestare a starii de oboseala a organismului sau.
Odata depasita capacitatea de munca, surmenajul genereaza initial iritabilitate, iar apoi scaderea activitatii fizice si psihice, resemnare, izolare sau depresiune.In acest moment studiul nu mai satisface o trebuinta motivate; elevul muncest numai sub presiunea obligatiei sale de a promova la examene sau concursuri.Fenomenele de oboseala se accentueaza in perioada examenelor si a lucrarilor de control, la sfarsitul saptamanii, la sfarsitul semestrelor si la sfarsitul anului scolar.
Oboseala fiziologica este indepartata prim ordinal, iar aceasta este eficace numai daca reuseste sa indeparteze


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org