Referat - Sa administram premixurile vitamino-minerale si in hrana vacilor de lapte

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
344
Etichete
administram, premixurile, vitaminominerale, hrana, vacilor, lapte
Descarcari
223
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sa administram premixurile vitamino-minerale si în hrana vacilor de lapte

La vacile de lapte cu productii de peste 5000 l/lactatie întretinute pe pajisti cu vegetatie în faze avansate sau în perioada de stabulatie, o alimentatie simplificata cu 1-2 furaje voluminoase conservate si depozitate în conditii deficitare poate genera o carenta în unele vitamine si microelemente.
Astfel într-un fân chiar preparat corespunzator (culoarea verde fiind un indicator de calitate important) dupa 6-8 luni de depozitare, continutul în caroten (provitamina A) se reduce în proportie de 80-85 %. Silozurile de ierburi recoltate în faze timpurii de vegetatie pot asigura un aport mai însemnat în vitamine (caroten) deoarece mediul acid din biomasa însilozata reduce pierderile vitaminice la 25-30%.
Efectele neasigurarii vitaminelor se constata mai ales în lunile de sfârsit de stabulatie (februarie – martie) când sunt afectate îndeosebi vacile în gestatie avansata (se obtin vitei mici, mortalitate ridicata dupa fatare, retentii placentare) dar si cele în lactatie prin reducerea productiei de lapte.
Cercetarile efectuate de colectivul nostru în zona de vest a tarii pentru evaluarea nivelului de hranire a vacilor de lapte în fermele familiale au permis constatarea ca numai 12% dintre fermieri administreaza în perioada de stabulatie si un premix vitamino-mineral. De aceea în programul de extensie universitara sustinut de Unitatea de Management a Proiectului este cuprinsa si activitatea de introducere în ratiile furajere a unor aditivi furajeri specifici (vitamine, microelemente, probiotice).
De regula premixurile vitaminice pentru vacile de lapte se constitue din vitaminele AD3E, deoarece vitamina K si cele din complexul B sunt sintetizate la nivelul cerintelor de catre microsimbiontii ruminali. De regula 1 kg premix vitamino-mineral care se introduce în proportie de 1% în amestecurile de concentrate pentru aceasta categorie de animale trebuie sa asigure minim 3.250.000 UI vitamina A, 50


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org