Referat - Zilele babelor-Baba Dochia

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
453
Etichete
zilele, babelorbaba, dochia
Descarcari
216
Nota
0 / 10 - 0 voturi

REFERAT


TEMA:

ZILELE BABELOR.
BABA DOCHIA


AUTOR:

ARNAUT PETRU










Ca sa pricepi sufletul unui popor, trebuie sa-i cunosti miturile fundamentale.
Zilele Babelor.




 Perioada dintre 1 si 9 martie este cunoscuta ca Zilele Babelor. De regula, in acest interval, vremea este foarte schimbatoare, zilele senine si foarte calde alternand cu cele foarte reci. Prognozele meteorologilor pentru urmatoarele zile demonstreaza ca acest lucru este real. In perioada 1-10 martie, vremea va fi schimbatoare, putandu-se inregistra diferente de temperatura de peste 10 grade C in aceeasi zi, la interval de cateva ore. Exista obiceiul ca fiecare dintre noi sa isi aleaga una din zilele babelor, aceasta prevestindu-ne viitorul in functie de aspectul vremii. Babele sunt conduse de Dochia, care, se spune, isi leapada in fiecare zi cate un cojoc ce este luat de "surorile" sale, numite dupa zilele saptamanii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joita, Virita, Sitita si Domnica. La inceput de an agricol, de cele mai multe ori, Baba Dochia este reprezentanta Anului Vechi, invinsa si apoi inlocuita, in urma unei competitii dificile, de una mult mai tanara. Exista si credinte care o prezinta drept victima, o batrana crestina cuviincioasa, un adevarat spirit protector. Ea este cea care se roaga neincetat lui Dumnezeu pentru a aduce mai repede timpul calduros.
Baba Dochia-
Prima zi a primaverii.
Baba Dochia (sau Baba Odochia) simbolizeaza unul dintre cele mai importante mituri românesti. Exista multe variante ale acestui mit, al carui nume pare a proveni din calendarul bizantin, care pe 1 martie celebra Sfânta Martira Evdokia.
Una din variante este varianta mitului "Traian si Dochia" despre care celebrul critic literar George Calinescu spunea ca este "rezultatul unei întregi experiente de viata a poporului român". Se spune ca Dochia ar fi fost fiica regelui dac Decebal, de care s-a îndragostit Traian, cuceritorul Daciei. Urmarita fiind de trupele


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org