Referat - Conceptul statului

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
319
Etichete
conceptul, statului
Descarcari
178
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Conceptul statului

1. DEFINITIA STATULUI
Statul este organizatia politica care detine monopolul fortei de constrângere, al elaborarii si aplicarii dreptului, exercitata într-o comunitate umana de pe un anumit teritoriu.
2. CARACTERISTICILE DEFINITORII ALE STATULUI
Caracteristicile definitorii ale statului sunt:
PUTEREA POLITICA care este o caracteristica esentiala a statului, constând în existenta puterii publice, care nu coincide nemijlocit cu populatia. Specificul acestei puteri consta în posibilitatea de a-si impune vointa altora, de a determina supunerea sau subordonarea altora.
Puterea statului este organizata si întruchipata într-un aparat format dintr-un grup special de oameni. Aceasta detine monopolul constrângerii fizice si dispune de mijloace necesare în vederea exercitarii unei asemenea coercitiuni. Puterea statului se manifesta prin diverse forme ale activitatii statului( activitatea legislativa, executiv-dispozitiva, justitiei), iar la dispozitia acestea stau diverse unitati, precum politia, jandarmeria, ect., care detin monopolul constrângerii în stat.
ORGANIZAREA ADMINISTRATIV TERITORIALA A POPULATIEI
În urma organizarii administrativ teritoriala a populatiei apare o legatura între stat si cei care locuiesc pe teritoriul statului, denumita ca apartenenta la statul respectiv, având ca criteriu domiciliu.
În doctrina politico-juridica este cunoscuta conceptia ca statul ar fi o unitate a trei elemente: populatia, teritoriu (premise necesare existentei statului) si puterea politica.
Conceptul de stat este prin excelenta un concept politic, în timp ce conceptul de tara este un concept social-geografic.
Populatia asupra careia se exercita autoritatea de stat nu este alcatuita din indivizi uniti întâmplator, ci din peroane care constituit o comunitate istorica umana.
PERCEPEREA DE LA POPULATIE DE IMPOZITE, BIRURI, TAXE
Acest lucru realizându-se pentru ca exercitarea puterii de stat presupunea suportarea de che


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org