Referat - Autoritatile statului roman

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
5068
Etichete
autoritatile, statului, roman
Descarcari
939
Nota
1 / 10 - 1 vot

AUTORITATILE STATULUI ROMAN
PARLAMENTUL
Orice stat democratic detine un corp legiuitor a carui principala preocupare este stabilirea legilor care sa permita traiul impreuna al oamenilor, indiferent ca aceasta institutie se numeste: Parlament, Congres, Duma, Dieta etc. Dar lucrurile nu au stat dintotdeauna astfel. Parlamentul este o cucerire istorica. El a aparut ca o reactie la abuzul de putere si tiranie, devenind simbolul puterii si al vointei poporului.
Parlamentul este acea institutie a puterii care exprima in mod esential principiul suveranitatii poporului, deoarece, pe de-o parte, el este rezultatul vointei alegatorilor, iar pe de alta parte prin intermediul lui sunt reflectate opiniile si reprezentate interesele tuturor cetatenilor Romaniei.
Cea mai importanta atributie a Parlamentului este aceea de a adopta legi obligatorii pentru toti cetatenii.
Puterea legislativa a Parlamentului este limitata de faptul ca mai pot avea si initiative legislative si Guvernul, si Electoratul.
Alte atributii ale Parlamentului sunt:
Adoptarea bugetului;
Aprobarea programului Guvernului, a componentei acestuia sau revocarea acestora;
Reglementarea alegerilor, a functionarii organelor de stat si a partidelor politice, precum si organizarea si desfasurarea referendumului;
Organizarea administrativ-teritoriala a armatei si a apararii nationale;
Stabilirea sistemului general al taxelor si impozitelor;
Elaborarea regulilor generale privind raporturile de munca, sindicatele si protectia sociala;
Organizarea generala a invatamantului;
Stabilirea regimului juridic general al proprietatii si al mostenirii;
Asa cum stabileste Constitutia, Parlamentul Romaniei este bicameral, fiecare dintre cele doua camere avand propria organizare, conducere si functionare. Activitatea lor se desfasoara separat, cu exceptia cazurilor in care se primeste mesajul Presedintelui, se aproba bugetul sau se declara starea de razboi. Unitatea de baza a Parlamentului este grupul parlamentar, alcatuit din senatori si deputati.
Pentru a candida la un loc in Parlamentul Romaniei trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
Sa fii cetatean romin cu drept de vot;
Sa ai varsta de cel putin 23 de ani pentru a candida in Camera Deputatilor si peste 35 de ani pentru Senat;
Nu pot candida pentru un loc in Parlamentul Romaniei persoanele care exercita profesiile sau functiile urmatoare:
Judecator al Curtii Constitutionale;
Avocat al Poporului;
Magistrat;
Membru al Armatei sau Politiei;
Legile adoptate de Parlament trebuie sa se apropie de optiunile majoritatii populatieisi sa corespunda intereselor acesteia.
Proiecte de legi pot propune:
Guvernul;
Unul sau mai multi parlamentari;
Cetatenii (cu anumite conditii);
GUVERNUL SAU PUTEREA EXECUTIVA
Guvernul este acea institutie a puterii politice care supravegheaza bunul mers al activitatilor publice si se preocupa de punerea in aplicare a legilor, in acest scop folosind chiar mijloace coercitive.
Guvernul Romaniei este alcatuit din primul-ministru, ministrii si secretari de stat. Primul-ministru conduce Guvernul, coordonand activitatea membrilor acestuia si urmarind ca ei sa-si indeplineasca activitatile si responsabilitatile ce le revin.
Structura Cabinetului primului-ministru al Guvernului Romaniei este urmatoarea: 19 ministere, Secretariatul General, Departamentul pentru Integrare Europeana, Departamentul de Informatii Publice, Consiliul pentru Protectia Minoritatilor, Departamentul de Control al Primului-Ministru, Departamentul pentru Relatiile cu Sindicatele si Patronatul.
Atributiile Guvernului, asa cum apar stipulate in Constitutia Romaniei, sunt: asigurarea realizarii politice interne si externe si conducerea administratiei publice la nivel central si local si promovarea relatiilor de colaborare cu Parlamentul, parrtidele politice, sindicatele si patronatul.
Raporturile Guvernului cu Parlamentul
Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice au obligatia constitutionala de a informa Parlamentul asupra activitatii lor. In acest scop, fiecare dintre membrii sai este obligat sa raspunda la intrebarile formulate de senatori si deputati.
Potrivit articolului 112 din Constitutia Romaniei, increderea acordata de catre Parlament la investitura poate fi retrasa Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, votata de majoritatea senatorilor si deputatilor. In urma adoptarii acesteia, se incepe procedura de demitere a Guvernului.
Guvernul este raspunzator in fata Parlamentului pentru programul sau, pentru o declaratie politica generala sau un proiect de lege.
C. AUTORITATEA JUDECATOREASCA
Una dintre principalele condi...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org