Referat - Concurenta comerciala neloiala

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
348
Etichete
concurenta, comerciala, neloiala
Descarcari
200
Nota
0 / 10 - 0 voturi











CONCURENTA COMERCIALA NELOIALA




Exercitarea activitatii comerciale contrar uzantelor cinstite.
Metode nepermise de stimulare a vânzarii sau a prestarilor de servicii care împiedica libera concurenta.




















CONCURENTA COMERCIALA NELOIALA


Este o forma a concurentei care are loc cu mijloace si actiuni contrare, opuse uzantelor comerciale legale. Aceasta distorsioneaza si deturneaza concurenta de la scopul sau în favoarea unuia sau mai multor comercianti prin defavorizarea altora sau a celorlalti.


Exercitarea activitatii comerciale contrar uzantelor cinstite.
Metode nepermise de stimulare a vânzarii sau a prestarilor de servicii care împiedic libera concurenta.


Metoda „bulgare de zapada”, Conform dispozitiilor art. 4 lit. d al Legii nr. 11/1991 constituie contraventie încheierea de contracte prin care un comerciant asigura predarea unei marfi sau executarea unei prestatii în mod avantajos, cu conditia aducerii de catre client a altor cumparatori, cu care comerciantul ar urma sa încheie contracte asemanatoare.
Metoda, denumita uzual ,,bulgare de zapada" consta în promisiunea comerciantului de a preda marfa sau de a executa prestatia la un pret ori tarif inferior celui practicat în mod curent, în schimbul obligatiei asumate de clientul consumator de a procura pentru comerciant alti clienti. Atunci când acestia din urma se prezinta si, la rândul lor, se obliga, în aceleasi conditii, sa aduca noi clienti, cumparatorul initial îsi primeste avantajul scontat.
Astfel, jurisprudenta franceza a decis ca reprezinta o vânzare tip ,,bulgare de zapada" atunci când se ofera noua perechi de ciorapi la un pret interesant oricarei cliente care furnizeaza trei comenzi similare ale altor consumatoare . Nu are nici o relevanta împrejurarea ca consumatorul are alegerea între doua preturi, unul redus daca procura si alti clienti si celalalt normal.
Procedeul este neonest si prejudiciaza deopotriva pe ceilalti comercianti ca si pe consumatori, insufl


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org