Referat - Diferente intre infractiunea de viol,act sexual cu un minor si hartuire sexuala

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
395
Etichete
diferente, intre, infractiunea, violact, sexual, minor, hartuire, sexuala
Descarcari
326
Nota
0 / 10 - 0 voturi



DIFERENTE INTRE INFRACTIUNEA DE VIOL, ACT SEXUAL CU UN MINOR si HARTUIRE SEXUALA




Vom efectua o analiza a deosebirilor dintre aceste infractiuni, analizand elementele constitutive ale infractiunii: obiectul juridic, obiectul material, subiectii infractiunii, latura obiectiva si latura subiectiva a infractiunii, tentativa.

1.Obiectul juridic:
a) la infractiunea de viol obiectul juridic consta in dreptul si libertatea persoanei de orice sex la o viata sexuala normala, la adapost de orice constrangere, iar ca si obiect juridic secundar avem dreptul persoanei la viata, integritate corporala si sanatate , drepturi ce pot fi incalcate prin savarsirea faptei
Obiectul material al infractiunii consta in corpul persoanei in viata asupra caruia se indreapta actiunea.

b) la infractiune de act sexual cu un minor obiectul juridic este unul special si se refera la libertatea si inviolabilitatea sexuala a persoanei de sex diferit sau de acelasi sex care nu a implinit 15 ani sau este intre 15 si 18 ani.
Obiectul material al acestei infractiuni il reprezinta corpul persoanei de sex diferit sau de acelasi sex care nu a implinit 15 ani sau se afla intre 15 si 18 ani, asupra caruia se exercita actul sexual de orice natura.

c) la infractiunea de hartuire sexuala consta in drepturile privitoare la libertatea sexuala care trebuie ocrotite impotriva comportamentelor abuzive de la locul de munca.
Obiectul material poate consta in corpul persoanei impotriva careia se indreapta actele de hartuire sexuala

In ceea ce priveste obiectul juridic al celor trei infractiuni analizate se poate observa ca la toate trei avem dreptul la libertate sexuala a persoanei, in timp ce la viol si act sexual cu un minor avem si un obiect juridic secundar, care consta in dreptul persoanei la inviolabilitatea sexuala , la viata, integritate corporala si sanatate, drepturi care pot fi incalcate prin savarsirea faptei.

2. Subiectii infractiunii:
a) la infractiunea de viol subiectul activ poate fi orice


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org