Referat - Operatiuni de interpunere in schimb

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
349
Etichete
operatiuni, interpunere, schimb
Descarcari
310
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Operatiuni de interpunere în schimb


Din aceasta categorie fac parte:
Cumpararea si vânzarea comerciala
Cumpararea – vânzarea comerciala este cel mai frecvent act de comert si, totodata, cel mai ilustrativ exemplu de aplicare dualista a regulilor consacrate de art. 1 C. com. care prevede: în comert se aplica legea de fata. Unde ea nu dispune se aplica Codul civil. Evident, prin sintagma legea de fata din al. 1, legiuitorul a înteles sa se refere la legile comercial, comertul fiind reglementat nu numai prin Codul comercial, ci prin toate legile comerciale, iar sintagma Codul civil se refera la întreaga materie civila.
Din dispozitiile citate, rezulta ca dreptul comercial este un drept special, care se completeaza cu dreptul civil, aceasta din urma reprezentând dreptul comun al raporturilor de drept privat.
În consecinta, în privinta vânzarii – cumpararii, în absenta unei definitii proprii în codul comercial, se vor aplica dispozitiile art.1294 C. civ., potrivit carora: vinderea este o conventie prin care doua parti se obliga între sine, una de a transmite celeilalte proprietatea unui lucru si aceasta a plati celui dintâi pretul lui.
Fizionomia specifica a cumpararii – vânzarii comerciale, determinata obiectiv de continutul si scopul ei econimic, acela de veriga a lantului economic între producator si consumator va fi conturata de normele speciale, derogatorii fata de Codul civil, cuprinse în Codul comercial, art. 3-5 si 60-73.
Astfel, conform dispozitiilor art. 3 pct. 1 si 2 C. com. sunt comerciale:
,,Cumpararile de producte sau de marfuri spre a se vinde fie în natura, fie dupa ce se vor fi lucrat sau pus în lucru, ori numai spre a se închiria; asemenea si cumpararea spre a se vinde, de obligatiuni ale statului sau alte titluri de credit circulând în comert;
Vânzarile de producte, vânzarile si închirierile de marfuri în natura sau lucrate si vânzarile obligatiuni ale statului sau alte titluri de credit circulând în comert, când vor fi fost cumparate cu scop de r


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org