Referat - Pro/contra condamnarii lui Saddam Hussein

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
2500
Etichete
procontra, condamnarii, lui, saddam, hussein
Descarcari
683
Nota
9 / 10 - 1 vot

Argumente pro si contra condamnarii lui Saddam Hussein
Argumente pro condamnarii
-Sunt numeroasele capete de acuzare, ajungandu-se initial la aproximativ 500 de capete de acuzare impotriva fostului dictator irakian Saddam Hussein, insa procurorii se vor concentra asupra a 12 capete de acuzare privind comiterea unor crime impotriva umanitatii, care sunt sustinute pe deplin de probe si care ii vor aduce mai mult ca sigur fostului dictator pedepse maxime, astfel incat nu are sens "sa se piarda timp" cu instrumentarea tuturor celor 500 de acuzatii.
-Insa americanii au insistat ca impotriva lui Saddam Hussein sa se retina un numar cat mai limitat de capete de acuzare. In final, au fost anuntate sapte Acestea se refera la:
1. campania de epurare etnica, din 1988, impotriva kurzilor din Anfal, care a facut intre 100.000 si 180.000 de mort 2. gazarea kurzilor din localitatea Halabja, in 1988; soldata cu 5.000 de morti. 3. invadarea Kuweitului; 4. inabusirea revoltelor kurde si siite, dupa razboiul din Golf; 5. uciderea, vreme de 30 de ani, a activistilor politici; 6. masacrarea, in 1983, a membrilor clanului Barzani din provincia Arbil, disparitia a 8000 de membri; 7. uciderea, in 1974, a 5 clerici siiti.
In mod “ciudat”, la 19 octombrie 2005, Saddam Hussein si alti sapte inculpati au fost pusi in fata unei acuzatii care nu face parte din lista de mai sus*. - Este vorba despre: - implicare in masacrul de la Dujail, din 8 iulie1982 cand mai multi siiti inarmati au deschis focul asupra unui convoi de automobile in care se afla Saddam, incercand sa-l asasineze pe presedinte . In cateva ore, elicopterele lui Saddam au deschis focul asupra micii asezari rurale, iar sute de locuitori (barbati, femei si copii) au fost inconjurati de trupe si deportati. Casele satului au fost facute una cu pamantul. - In jur de 1500 de persoane au fost deportate la inchisoarea Nugra as-Selman,. Dintre acestia, 143 de barbati si adolescenti - unii avand 13 ani - au fost judecati in regim de urgenta pentru tentativa de asasinare a lui Saddam si condamnati la moarte pentru "crime anti-guvernamentale" si executati. - In completul de judecata care a pronuntat executia s-au aflat fratele vitreg al lui Saddam si totodata seful serviciilor secrete - Barzan Tikriti -, fostul vicepresedinte Taha Yassin Ramadan, fostul judecator sef, Awad Bander Sultan, care a prezidat completul de la Dujail.
*Procurorul Jaafar al-Mausawi, cel care conduce echipa acuzarii, a declarat ca a ales, in deschidere, acest dosar pentru ca este cel mai usor de probat. Si, apoi, el mai are un avantaj: nu ii implica pe americani, totodata sperandu-se sa fie condamnat la moarte doar datorita acestui proces fara a mai fii nevoie sa se dezbata si celelalte capete de acuzare ,de unde americani puteau sa iasa cu “fata sifonata”,acestia si-au luat si unele masuri de precautie facand in asa fel incat procesul sa nu fie difuzat live ci cu aproximativ 20 minute intarziere astfel incat sa poata musamaliza unele informatii “daunatoare”.
Saddam a subliniat ca nu se teme de o posibila condamnare la moarte,spunand: "Intotdeauna va exista un alt Saddam".
Argumente contra condamnarii
Existenta relatiilor cordiale dintre Saddam Hussein si Washington care au debutat, in vara lui 1980, Irakul fiind sters de Washington de pe lista tarilor care sustineau terorismul., iar pe 5 august 1980, Arabia Saudita il primea cu tot fastul pe Saddam Hussein. Liderii sauditi l-au indemnat pe Saddam sa inceapa cat mai repede razboiul cu Iranul fundamentalist, razboi pentru care Washingtonul daduse "unda verde”. Astfel Saddam este doar un pion in ra...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org