Referat - Poluarea mediului

Categorie
Referate Ecologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
551
Etichete
poluarea, mediului
Descarcari
293
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Poluarea mediului

Omenirea, în ansamblul ei, este confruntata cu o serie de probleme a caror solutionare cere atentie, gândire si actiuni concentrate, la scara nationala si internationala. Una dintre aceste probleme este poluarea.
Poluarea este o stare negativa dintre mediul creat de om si mediul natural, ca urmare a actiunii unor factori poluanti. Dintre acestia se remarca poluantii generati de consumul crescând de energie al omenirii si care provoaca o poluare complexa – chimica, termica si radioactiva. Exista si factori poluanti naturali, precum eruptiile vulcanilor, însa în marea lor majoritate factorii poluanti sunt generati de catre activitatile umane.
Poluarea este de mai multe tipuri:
poluarea aerului;
poluarea apei;
poluarea solului;

Dezvoltarea si civilizatia antreneaza un consum tot mai mare de energie pe locuitor. Pentru aceasta, productia de energie trebuie sa creasca continuu. În prezent, aproximativ 97% din productia de energie industriala a lumii provine din combustibili fosili (carbune, petrol si gaze naturale) care, prin ardere, degaja în atmosfera o serie de substante poluante, mai ales bioxid de carbon. Se apreciaza ca sunt emise anual în mediul înconjurator aproximativ 20 miliarde de tone de bioxid de carbon, din care jumatate ajung în atmosfera si jumatate sunt absorbite de apele de suprafata ale râurilor si oceanelor. Se produce o încalzire a atmosferei datorita gazelor acumulate în straturile inferioare ale acesteia, care permit trecerea razelor solare calde, dar nu permit disiparea în sens invers a excesului de caldura, închizând acest surplus asemenea unei sere gigantice. Potrivit unei estimari, în viitor, aceste gaze vor putea ridica temperatura medie a planetei cu 1,5 – 4,5 º. Consecintele ar putea fi valuri de seceta în regiuni extrem de fertile azi si ploi torentiale în zone desertice, întetirea topirii ghetarilor, ridicarea pâna la circa 2 m a nivelului marilor, inundarea zonelor joase de litoral, etc.
Trecerea la folosirea energiei


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org