Referat - Bursa-definire si caracteristici

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
356
Etichete
bursadefinire, caracteristici
Descarcari
264
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Ce este bursa?

Termenul desemneaza o institutie cu putere de autoreglementare, specifica economiei de piata libera - bursa - ca forma organizata de schimb pentru marfuri si valori.
În esenta, notiunea indica locul de întâlnire a negustorilor si oamenilor de afaceri, în sensul unui spatiu de concentrare a cererii si ofertei. Acest continut rezulta din definitiile date în limbajul de specialitate.
Astfel „Legea româna asupra burselor" din 1929 - „Legea Madgearu" - se arata ca „bursele sunt institutii publice create în scopul de a reuni pe comercianti, industriasi, producatori, armatori si asiguratori în vederea negocierii valorilor publice si private, monedelor, devizelor, marfurilor, productelor, închirierii vaselor si acoperirii riscurilor de tot felul" .
Prin urmare bursa este o piata, care se particularizeaza prin obiectul tranzactiilor si modul de organizare si functionare.
În domeniul dreptului se apreciaza ca bursele sunt institutii unde se negociaza (se vând si se cumpara) valori mobiliare sau marfuri, dupa o procedura anumita si numai de catre anumiti intermediari, sub supravegherea autoritatilor.
Formarea si afirmarea bursei exprima însasi definirea relatiilor de schimb, a pietei ca structura de baza a economiei de piata moderne. Odata cu consacrarea bursei, relatiile de schimb ajung la deplina extindere si maturizare, primind rolul central în reglarea mecanismului de piata.


Caracteristicile pietelor bursiere

Natura specifica a bursei este data de o serie de caracteristici ce vor fi prezentate mai pe larg în cele ce urmeaza.

Piata de marfuri: Bursele sunt locuri de concentrare a cererii si ofertei pentru marfuri, precum si pentru diferitele tipuri de hârtii de valoare. Daca la începutul lor, pietele bursiere erau organizate pentru tranzactionarea în egala masura a marfurilor si valorilor, ulterior s-a produs o separare între cele doua categorii de burse.
Bursele sunt centre ale vietii comerciale, piete unde se tranzactioneaza marfuri, titluri pe marf


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org