Referat - Conceptul de comert

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
377
Etichete
conceptul, comert
Descarcari
352
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Conceptul de comert

Definitii

Comertul este unul dintre acele lucruri pe care le întelegem în mod natural, dar întâmpinam dificultati atunci când trebuie sa-l definim. Dificultatea se datoreaza tocmai continutului foarte diferit pe care-l primeste termenul, ca atare, în forme derivate sau în expresii. Acesta este motivul pentru care ne propunem sa formulam nu una, ci mai multe definitii.
Etimologic, termenul de comert vine din cuvântul latin „comercium” prin care se desemna schimbul efectuat cu ceva sau cu cineva. Noul Dictionar explicativ al limbii Române furnizeaza urmatoarele definitii:
Activitate economica de valorificare a marfurilor prin procesul de vânzare-cumparare; negot.
Ramura a economiei nationale în care se realizeaza circulatia marfurilor.
Dictionarul de sinonime indica pentru comert: negot, negustorie.
Dupa dictionarul Wikipedia, prin comert se întelege schimbul voluntar (trading) între doua entitati al unor bunuri valoroase, comertul fiind conceptul central din care a derivat capitalismul si toate celelalte sisteme economice, iar prin comercializare întelegându-se procesul de transformare a unui bun sau serviciu într-o valoare echivalenta (mai pretioasa).
În prefata lucrarii „The Penguin Dictionary of Commerce”, autorul acestuia, Michael Greener scrie urmatoarele: „ O anumita distinctie ar trebui facuta între comert si economie, întrucât cele doua teme se suprapun. Nu se intentioneaza a se da aici o definitie cuprinzatoare comertului întrucât aceasta ar fi destul de provocator. Dar se poate mentiona, în general, ca un dictionar de comert ar trebui sa se ocupe de larga diversitate de institutii care servesc industria prin ... facilitarea în orice fel a distributiei bunurilor si serviciilor.”
Din perspectiva teoriei economice, comertul este asociat cu schimbul oneros.
Alain Samuelson îl citeaza pe Adam Smith aratând ca acesta din urma identifica o dubla relatie între diviziunea muncii si schimb. Pe de o parte, schimbul este la originea diviziuni


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org