Referat - Directiile emanciparii statului in conceptia lui J.K.Galbraith

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
481
Etichete
directiile, emanciparii, statului, conceptia, lui, jkgalbraith
Descarcari
324
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Directiile “emanciparii”statului in conceptia lui
J.K.Galbraith




La 15 octombrie 1908 s-a nascut unul dintre cei mai cunoscuti economisti ai tuturor timpurilor,americanul de origine canadiana JOHN KENNETH GALBRAITH care numai dintr-o mica intamplare n-a devenit unul dintre presedintii Americii.
S-a nascut in Canada in 1908,intr-o familie de fermieri de origine scotiana,a urmat cursurile Universitatii din Toronto pe care le-a terminat in anul 1931,dupa care a continuat studiile la Universitatea Berkley din S.U.A.Aici,alaturi de studii de economie agrara,a studiat profound opera lui Alfred Marshall si a lui Thorstein Veblen.Acesta din urma va lasa o puternica amprenta asupra tanarului economist Canadian,mai ales din punct de vedere metodologic.In anul 1934 I s-a oferit un post de preparator la Harvard.
In anul 1940 devine consilier economic al Comisiei Consultative pentru Apararea Nationala,1941 devine director al sectiei de preturi din cadrul Oficiului pentru controlul preturilor iar apoi director adjunct al aceluiasi oficiu.
Dar,in 1943,datorita incercarilor de a institui masuri de a controla preturile monopolurilor,vine in contradictie cu lumea de afaceri si cu unii oameni de stat si este demis din postul amintit.A fost redactor la revista “Fortune”,iar in 1949 este numit professor de economie la Universitatea Harvard pe care o parasise in 1941.
J.K Galbraith a fost consilier al unor importanti oameni politici – Adlai Stevenson si J.F Kennedy – al unor organisme guvernamentale, ambasador al S.U.A. in India (1961-1963) unde a intretinut bune relatii cu Jamaharlal Nehru, membru al diferitelor orgnizatii politice si nepolitece, etc.
Dintre numeroasele sale lucrari amintim: “Capitalismul american” (1952), “Societatea opulentei” (1958), si “Noul stat industrial” (1967), care formeaza o triologie inchegata printr-un mesaj comun, s.a. Toate l


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org