Referat - Monopol versus piata cu concurenta perfecta

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
433
Etichete
monopol, versus, piata, concurenta, perfecta
Descarcari
297
Nota
0 / 10 - 0 voturi




MONOPOL versus Piata cu CONCURENTA PERFECTA

Pentru a-si putea desfasura activitatea agentii economici au nevoie de un spatiu economic care se mai numeste si piata. Aceasta reprezinta toata gama de actiuni prin care cumparatorii si vanzatorii intra in contact si schimba bunuri si servicii. In cadrul ei se formeaza pretul iar prin intermediul agentilor economici, cererea de bunuri se intalneste cu oferta.
Regulatorul pietei se numeste concurenta si reprezinta confruntarea deschisa, rivalitatea dintre agentii economici vanzatori-ofertanti pentru a atrage de partea lor clientela, formata din cumparatori-solicitanti.
Este o permanenta in economia de piata si se desfasuara dupa anumite reguli stabilite in mod democratic, pentru a asigura libertatea de actiune a tuturor. In cadrul sistemului de concurenta agentii economici au libertatea sa produca si sa vanda in conditiile pe care acestia le considera cele mai favorizante.
Orientand agentii economici sa produca ceea ce este dorit si cerut de consumatori, la costuri cat mai reduse in conditiile date, concurenta asigura producatorilor profiturile asteptate, iar consumatorilor satisfacerea nevoilor.
In functie de instrumentele luptei de concurenta-acestea fiind de natura economica si extraeconomica, concurenta poate fi: loiala sau corecta (bazata pe respectarea regulilor stabilite si caracterizata prin folosirea fara discriminare de catre vanzatori a instrumentelor permise, fiind interzise acele intelegeri care pot impiedica, restrange jocul concurentei; de exemplu obstructionarea scaderii pretului), neloiala sau incorecta (bazata pe utilizarea unor practici si metode de vanzare aflate aflate in discordanta cu normele si reglementarile in vigoare), perfecta (cand se exercita de regula intre un numar teoretic de nelimitat de producatori si consumatori, cumparatorul avand o libertate de alegere) si imperfecta (cand fie producatorii, fie consumatorii sunt in numar foarte mic, ceea ce reduce posibilitatea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org