Referat - Obiectul de studiu al economiei politice

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
319
Etichete
obiectul, studiu, economiei, politice
Descarcari
211
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Obiectul de studiu al economiei politice



Stiinta economica a aparut in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, avand ca obiect de studiu economia societatii, fenomenele si procesele care au loc in cadrul acesteia, dar si metodele de functionare a structurii ei.Ea s-a identificat initial cu economia politica.
Istoria societatii umane ilustreaza stradania necontenita a oamenilor, de a-si usura eforturile pentru obtinerea celor necesare traiului. In aceasta preocupare permanenta, oamenii percep tot mai mult necesitatea cunoasterii realitatilor inconjuratoare, nevoia de a intelege cauzele declansarii anumitor fapte, evenimente, fenomene, procese economice, inlantuirea dintre ele, tendintele ce se contureaza in evolutia lor, pentru ca astfel, in cunostiinta de cauza si tinand seama de ele in actiunile practice, sa-si poata diminua eforturile depuse pentru obtinerea bunurilor necesare.
Ulterior, stiintei economice i s-au atribuit continuturi si definitii diferite, cum ar fi : stiinta opiniiilor rationale si eficiente, stiinta care studiaza actiunea indivizilor si grupurilor de indivizi in procesul de productie,schimb si cansum al bunurilor si serviciilor, in scopul satisfacerii cerintelor si nevoilor nelimitate ale oamenilor cu resurse limitate.
Renumitul economist Paul A. Samuelson, considera ca „economia politica este cea mai veche arta si cea mai moderna stiinta” si era de parere ca ea are ca obiect de studiu „modul in care ne decidem sa folosim resursele productive rare, cu intrebuintari alternative, pentru realizarea scopurilor propuse”. Ideea atasarii, in vederea echilibrarii lor cu nevoile nelimitate ale oamenilor si societatii, se intalneste si la alti economisti. Astfel Raymond Barre afirma ca „economia politica este stiinta administrarii resurselor rare in societatea umana.
La majoritatea economistilor se regaseste un element comun marcat de situarea obiectului de studiu al economiei politice pe termenul activitatii


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org