Referat - Piata si tipurile ei

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
356
Etichete
piata, tipurile
Descarcari
268
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PIATA SI TIPURILE EI
Un rol important în economia moderna îl ocupa piata cu mecanismele ei, studierea carora permite nasterea interrelatiilor dintre productie si consum, strategia dezvoltarii economice, relatiile dintre agenti economici.
Piata a aparut cu multe secole în urma ca punct de legatura între productie si consum, atunci când functiile acestor 2 sfere economice sau separat în timp si spatiu. În decursul secolelor schimbarile dintre producatori si consumatori s-au extins si s-au perfectionat. Piata moderna din tarile avansate economic s-a constituit si s-a consolidat în ultimele secole. Piata fiind o categorie a economiei de schimb reflecta sistemul de relatii vânzare-cumparare între diferiti agenti economici si un mecanism complex ce consta din cerere si oferta, concurenta, preturi, etc. Piata este locul unde sunt efectuate tranzactiile dintre cumparator si vânzator. Asemenea tranzactii sunt bursa, iarmarocul, licitatia, târgul etc. Piata include nu numai schimbul, dar si productia, reparatia si consumul, adica toate fazele de reproductie.
În conditiile pietei cumparatorul, procurând sau ignorând marfa, "voteaza" cu banii sai "pentru" sau "contra" productia acestei marfi. Piata verifica, în ultima instanta, concordanta sau neconcordanta dintre volumul, structura, calitatea productiei (ofertei) si nivelul, structura si calitatea consumului (cererii). Prin informatiile oferite de piata, agentii economici pot actiona în sensul realizarii concordantei relative dintre cerere si oferta.
În linii generale piata exercita urmatoarele functii:
a) Întretine relatia permanenta dintre producatorii de bunuri si servicii si consumatorii acestora, asigura alocarea si utilizarea eficienta a resurselor materiale, umane si funciare, determinând deciziile agentilor economici cu privire la productie, reparatie, schimb si consum.
b) Economia nationala se autoregleaza prin piata, stabileste independent propozitiile si echilibrul necesar propriei productii.
c) Asigura echilibrul d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org