Referat - Piata unica

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
371
Etichete
piata, unica
Descarcari
277
Nota
0 / 10 - 0 voturi











PIATA UNICA





























Piata unica este componenta esentiala a integrarii economice internationale si, totodata, mijlocul principal de realizare a scopurilor commune tarilor care o compun. Piata unica se concretizeaza in: lichidare tarifelor vamale in interiorul comunitatiilor integrate, libera circulatie a capitalurior si fortei de munca. Avantajele ec care justifica existenta unei piete unice: stimuleaza cresterea productivitatii si a nivelului general de viata; concurenta fiind mai intense, consumatorii beneficiaza de preturi mai scazute, precum si de o mai mare varietate de bunuri, de calitate superioara ; permite o productie de serie mare, ceea ce duce la scaderea costurilor de productie ; poate contribui la optimizarea investitiilor de capital ; permite folosirea mai rationala si eficienta a fortei de munca. De aceea, atat CEE cat si celelalte organizatii ec integrationiste, de pe alte continente au pus in centrul preocuparilor si actiunilor lor piata unica, pe care o considera principalul element unificator, de progres.

Piata unica Europeana de gaz

In prezent au loc schimbari fundamentale in sectorul European al gazelor naturale, prin adoptarea in 1998 a Directivei privind gazele naturale. In deceniul urmator, prin consultari si negocieri,se finalizaeza schimbarile majore preconizate. Schimbarile s-au declansat din 1998, Statele Membre
pregatind implementarea Directivei in vederea deschiderii pietei si competitiei inca din 10 august 2000, data la care Statele Membre au transpus Directiva in legislatia nationala. Companiile de gaze europene de pe piata, furnizorii de gaz, si operatorii de sistem s-au pregatit pentru deschiderea pietei catre competitie si s-au reorganizat intern, in concordanta cu noile reguli. In contextul noii piete, companiile vor furniza servicii la preturi competitive si asigura transparenta pentru consumatori.

Obiectivul de baza al pietei unice


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org