Referat - Romania si socul globalizarii

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
359
Etichete
romania, socul, globalizarii
Descarcari
247
Nota
0 / 10 - 0 voturi










ROMÂNIA SI SOCUL GLOBALIZARII



























Ce este UE?
Uniunea Europeana este o grupare de state care prin vointa libera a popoarelor sale, exprimata democratic, a decis sa renunte gradual la independenta proprie în favoarea unei autoritati centrale. Aceasta renuntare implica:
renuntarea la granite;
renuntarea la politici economice nationale;
renuntarea la moneda nationala si la politici fiscale nationale;
renuntarea la fortele militare nationale.
Abdicarea de la independenta este relativa, cel putin pâna în momentul de fata. Parlamentul european (deja existent), viitorul guvern european cuprind sau vor cuprinde elemente nationale proprii statelor participante.
Exista însa doua aspecte. Primul e acela ca toti membrii acestor structuri centralizate sunt independenti de guvernele ce i-au delegat; dispare deci reprezentativitatea dar ramâne legitimitatea. Al doilea aspect se refera la componenta. Indubitabil, membrii parlamentului european ca si ai viitoarei structuri executive vor fi delegati de majoritatile politice ale statelor membre.
Exista un viciu de fond. Exercitarea democratiei se reduce la exercitarea intereselor financiare private ale Puterii împotriva intereselor statului si ale natiunii. Aparent e un viciu al democratiei românesti, asa cum ne îndeamna sa credem, din ratiuni obscure toata presa româneasca. În realitate, e un viciu al sistemului însusi. Situatia este generalizata în toate democratiile lumii; dovada e izbucnirea periodica de scandaluri în rândul guvernantilor, scandaluri care nu sunt altceva decât reglari de conturi la nivel înalt. Iar daca stabilitatea unui stat depinde printre altele, de atitudinea presei si a mijloacelor mass-media asa cum se intampla intr-un sistem democratic, atunci acest stat democratic e o creatie temporara care face transferul catre un sistem mult mai stabil si puternic.
Avantajele uniunii sunt exclusiv de natura


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org