Referat - Schimburile comerciale Romania-Slovenia

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
323
Etichete
schimburile, comerciale, romaniaslovenia
Descarcari
215
Nota
0 / 10 - 0 voturi












SCHIMBURILE COMERCIALE ROMANIA – SLOVENIA
 
 




















Sursa: de Centrul Roman de Comert Exterior Directia Documentare - Studii, Serviciul Studii de Piata, cu sprijinul Ministerului Industriei si Comertului Directia Relatii Bilaterale cu Celelalte Tari Europene
1. SITUATIA ECONOMICA
1.1. Resurse naturale
1.2. Indicatori macroeconomici
1.3. Principalele ramuri economice
1.1. Resurse naturale
Principalele resurse naturale ale Sloveniei sunt lignitul, plumbul, zincul, mercurul, uraniul si argintul.
1.2. Indicatori macroeconomici
Slovenia a fost una dintre primele tari din regiune care a depasit perioada de recesiune din timpul tranzitiei spre economia de piata. Primele semne de crestere economica au aparut in anul 1993, iar in perioada 1994 – 1998 s-a inregistrat o rata medie anuala de crestere de 4%. in comparatie cu alte tari aflate in tranzitie, Slovenia si-a construit programul economic pe baza mentinerii echilibrului balantei comerciale si a scaderii deficitului bugetar.
In anul 1998, Produsul Intern Brut pe locuitor a atins 68% din cel al tarilor membre ale Uniunii Europene, Slovenia fiind tara cea mai dezvoltata, din punct de vedere economic, dintre tarile candidate la aderare.
In prima jumatate a anului 1999, dezvoltarea economica a Sloveniei a fost afectata de pregatirile impuse de introducerea taxei pe valoarea adaugata. Cele mai afectate au fost consumul intern, balanta comerciala si, indirect, rata de schimb. Acestea au revenit la normal dupa introducerea TVA, in cea de-a doua parte a anului.
Conform estimarilor Institutului de Analize Macroeconomice si Dezvoltare (IMAD), cresterea economica, inregistrata in anul 1999, a fost de 3,75%. Cea mai importanta crestere a fost semnalata in domeniul investitiilor, 14%. Un alt factor care a contribuit la cresterea economica din anul 1999, a fost majorarea cererii la export (cu 4,6% fata de anul precedent), deficitul balantei comerciale plasandu-se la nivelul de 940 mil. USD. Aceasta s-a d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org