Referat - Strategia unei firme-concept,componente,factori de influenta,etape de elaborare

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
366
Etichete
strategia, unei, firmeconceptcomponentefactori, influentaetape, elaborare
Descarcari
375
Nota
0 / 10 - 0 voturi


1. Conceptul de strategie a unei firme


În conceperea si fundamentarea activitatilor firmelor un rol esential îl au strategiile elaborate de catre organismele manageriale. Schimbarii conceptiilor privind organizatiile în general si firmele în special, i-a corespuns abordarea diferita a strategiei. Primii care au punctat importanta deosebita a strategiei, în ordine cronologica, au fost: Alfred Chandler, Kenneth Andrews, Igor Ansoff, G. Hofer, D. Schendel, Brian Quinn, Henry Mintzberg si Michael Porter.
Cele mai recente definitii ale strategiei sunt prezentate de catre Henry Mintzberg, astfel:
strategia ca o perceptie, prin care desemneaza un curs prestabilit de actiune, pentru a solutiona o situatie;
strategia ca o schita sau un proiect ce consta într-o manevra menita sa asigure depasita sa asigure depasirea unui contracurent sau oponent;
strategia ca un model ce stabileste o structura de actiuni consistente în plan comportamental;
strategia ca o pozitionare a firmei ce rezida în mijloacele de identificare a locului pe care organizatia îl are în mediu sau, cel mai frecvent pe piata;
strategia ca o perspectiva ce implica nu numai stabilirea unei pozitii, dar si o anumita percepere a realitatii ce se reflecta în actiunile sale, vizând piata, tehnologia etc.
În alta acceptiune, prin strategie se desemneaza ansamblul obiectivelor majore ale organizatiei pe termen lung, principalele modalitati de realizare, împreuna cu resursele alocate, în vederea obtinerii avantajului competitiv potrivit misiunii organizatiei. Trasaturile definitorii ale strategiei, obligatoriu de îndeplinit, sunt urmatoarele:
Întotdeauna strategia are în vedere, în mod explicit si implicit, realizarea unor scopuri bine precizate, specificate sub forma de misiune si obiective.
Strategia vizeaza perioade viitoare din viata firmei, cel mai adesea 3 - 5 ani. De aici si gradul ridicat de risc si incertitudine ce-i este asociat, cu toata gama consecintelor în procesul operationalizarii.
Sfera d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org