Referat - Tigrii Est Asiatici

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
381
Etichete
tigrii, est, asiatici
Descarcari
246
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tigrii Est Asiatici este un termen ce denumeste economiile Hong Kongului, Singaporelui, Coreei de Sud si Taiwanului. Aceste teritorii si state s-au remarcat prin crestere economica sustinuta si industrializare accelerata intre anii 1960-1990.
La inceputul anilor 1960, unele dintre aceste tari erau la un stadiu de dezvoltare economica similar tarilor africane, care, în mare parte, au ramas la acelasi nivel. Tigrii asiatici au beneficiat însa din plin de o populatie în general mai bine educata, acces mai usor la pietele internationale (acces la coasta si râuri navigabile) precum si investitii straine care au ajutat la declansarea cresterii economice.
În timp, termenul de tigru a început sa fie aplicat oricarei tari cu o crestere economica spectaculoasa datorata unei strategii de comert axata pe exporturi. În Asia de Sud Est, Indonezia, Filipine, Tailanda si Malayesia sunt cunoscute ca tigrii. În Europa, Irlanda este cunoscuta ca Tigrul Celtic iar Estonia ca Tigrul Baltic, în timp ce Chile este cunoscut ca Tigrul Latino-american.
Ce ar trebui fãcut pentru ca tãrile lumii a doua sã facã saltul tehnologic ?
Puse într-o oarecare ordine, ideile ar fi:
1. Educarea unei forte de muncã capabile sã absoarbã noile tehnologii; investit puternic în educarea continuã a specialistilor si managerilor. Sistemele economice se aseazã pe o bazã de cunostinte (knowledge base) si pe resursele sociale construite; vezi scolile. Este semnificativ cã tãri ca India, Corea de Sud si China directioneazã cei mai buni studenti spre institutiile tehnice de elitã din Statele Unite. Înarmati cu educatie si experientã, starteazã apoi afaceri competitive în tãrile lor de origine. Arabia Sauditã, are bani sã cumpere dar nu are mediul cultural sã perfectioneze ceea ce cumpãrã.
2. Dobîndirea tehnologiei avansate din strãinãtate prin încurajarea investitiilor strãine. Malaiezia, Singapore si Taiwan au fãcut un mare salt tehnologic prin atragerea firmelor orientate pe produse destinate exportului; expert


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org