Referat - De la celula lui Volta la bateriile Cadmiu

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
538
Etichete
celula, lui, volta, bateriile, cadmiu
Descarcari
241
Nota
0 / 10 - 0 voturi

DE LA CELULA LUI VOLTA LA BATERIILE
CADMIU-NICHEL

Thales din Milet, care era socotit unul din  cei sapte mari intelepti ai lumii antice, a observat, intre altele proprietatea chihlimbarului de a atrage firisoare de paie cand este frecat (cel mai vechi caz cunoscut de producere a electricitatii statice) . Aceasta proprietate a chihlimbarului a dat mult de gandit cercetatorilor, dar au trebuit sa treaca mai bine de doua milenii, dupa Thales, pana sa se poata face primii pasi catre explicarea ei stiintifica. Cercetarile in domeniul electricitatii efectuate de William Gilbert (1540-1603) cu “versorium” (primul electroscop) au permis sa se faca distinctia intre corpurile care se electrizeaza prin frecare si cele care nu se electrizeaza . Galilei, considera ca savantul  englez “trebuie admirat pentru numarul atat de mare de observatii noi si corecte pe care le-a facut…”   Ceea ce frana cercetarile era faptul ca electricitatea produsa prin frecarea unei vergele de sticla nu putea fi generata in cantitate mare si continuu. Intr-un cuvant lipsea o buna masina electrica . Otto de Guericke (1602-1686) a efectuat la Magdeburg o  serie de experimente vestite, rezolvand in parte, printre altele, si aceasta problema, inventand prima masina producatoare de electricitate. Dupa prima masina electrica inventata de Guericke, butelia de Leyda este al doilea tip de aparat electric care a impulsionat cercetarea intr-o masura si mai mare.
Broastele moarte au condus la inventarea pilelor si bateriilor electrice. În 1786, omul de stiinta italian Luigi Galvani a descoperit ca broastele disecate se contractau când le atingea cu bisturiul sau. Apoi din întâmplare el a descoperit ca picioarele puteau fi facute sa se miste doar prin atingerea lor de metal. Galvani era pus în încurcatura în ceea ce privea natura acestui fenomen, si sursa lui.
Raspunsul a fost dat în anii 1790 de omul de stiinta italian Alessandro Volta. Picioarele broastelor se contactasera deoarece lichidele din interiorul lor


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org