Referat - Versailles

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
396
Etichete
versailles
Descarcari
269
Nota
0 / 10 - 0 voturi



V E R S A I L L E S



Versailles-ul este un oras în Franta, situat la 23 km sud-vest de Paris.
Aici se afla un complex arhitectonic si urbanistic de renume mondial, realizat în mai multe etape în cursul secolelor XVII – XVIII si cuprinde castelul, parcul si orasul Versailles.
Versailles-ul n-a fost conceput numai ca resedinta a regelui Frantei, ci si ca monument arhitectonic în care sa-si gaseasca expresia cea mai deplina si mai clara noul stil de viata si noua conceptie despre lume. Acest scop a justificat enormele cheltuieli si uriasele proportii ale proiectului. Pentru prima oara din vremea împaratilor romani, mijloace atât de considerabile s-au gasit din nou concentrate în mâna unui singur potentat, si ele au permis în timp relativ scurt construirea palatului si amenajarea unui parc de dimensiuni nemaipomenite. Toate acestea au facut ca Versailles-ul sa capete o semnificatie exemplara nu numai pentru Franta, ci pentru întreaga Europa.
Constructia ansamblului de la Versailles nu a fost numai opera arhitectilor, ci si a tehnicienilor si inginerilor. A fost nevoie de asanarea unor mlastini, de constructia unor drumuri si de alimentarea cu apa a bazinelor. În toate ieseau la iveala cuceririle tehnice ale secolului al XVII-lea. Mijloacele puse la dispozitia celor ce conduceau lucrarile au permis realizarea uriaselor constructii de la Versailles.
Nu trebuie sa ne închipuim ca palatul de la Versailles a fost cladit dupa un plan definitiv stabilit de la început de Ludovic al XIV-lea. În cursul constructiei palatului si amenajarii parcului planurile au suferit modificari. Initial Versailles-ul fusese conceput ca un castel de vânatoare si agrement, apoi ca resedinta temporara a regelui, iar în cele din urma ca sediu permanent al monarhului si, prin aceasta, ca centru al regatului. La întocmirea planurilor au fost folosite modele autohtone si italiene. La lucrarile de executie au luat parte constructori foarte diferiti. Toate acestea au asigurat ansamblului o anumita


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org