Referat - Documentare pe internet

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
347
Etichete
documentare, internet
Descarcari
342
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Documentare pe internet

La mijlocul anilor ‘60 compartimentul de cercetare al Departamentului Apararii al SUA (DARPA) a primit un proiect de de cercetare pentru construirea unei retele strategice pentru transmisiunea datelor intre calculatoarele Pentagonului. Reteaua trebuia sa satisfaca doua cerinte:
* sa lege intre ele scumpele calculatoare ale agentiei si eventual ale altor centre de cercetare;
* sa reziste cu succes in fata unui atac nuclear.
Reteaua sponsorizata deDARPA a fost numita ARPAnet. Proiectul initial a fost facut in 1966, iar in 1969 primul prototip care lega 4 calculatoare, amplasate la mai multe universitati si laboratoarede cercetare, era operational.
In acest timp universitatea Stenford constituia un alt prototip de retea, sponsorizat tot de DARPA, care folosea undele radio pentru transmiterea datelor (ARPAnet transmitea datele prin linii telefonice inchiriate). Cercetatorii de la Stenford ar fi dorit sa interopereze cu cealalta retea. Din cauza asta proiectantii au adoptat o serie de reguli asemanatoare pentru transmiterea datelor in ambele retele, dar au construit un ansamblu in asa fel incat cele doua retele componente sa poata fi dezvoltate si administrate independent, interventii speciale ale unei autoritati centrale. Un factor crucial in design a fost decizia ca reteaua sa poata opera in acelasi fel indiferent de natura mediului de transmisie folosit.
La ARPAnet se puteau conecta universitatile si centrele de cercetare care primeau bani de le DARPA. Multe alte universitati ar fi dorit insa sa participe la conexiune. Fiecare dintre ele si-a dezvoltat propia ei retea peste care a suprapus tehnologiile din ARPAnet. Astfel, mai multe retele diferite au adoptat standardele propuse in ARPAnet pentru comunicatie si au putut interopera. La inceputul anilor ‘80 aceasta federatie de retele, din care ARPAnet era doar o particica, s-a numit INTERNET. Numele inseamna “inter = intre”, “net = retele”, indicand faptul ca protocoalele permit c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org